Hišno kompostiranje bioloških odpadkov

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Katere odpadke lahko hišno kompostiramo?

Odpadki, primerni za kompostiranje, so zeleni vrtni odpad in kuhinjski odpadki, ki so biološko razgradljivi, kar pomeni, da so iz organskega materiala, ki med kompostiranjem s pomočjo mikroorganizmov razpade v kompost.

Odpadki iz vrta so odpadno tanjše vejevje (nasekano na manjše dele ali zdrobljeno), trava, listje, stara zemlja lončnic, rože, plevel, gnilo sadje, stelja malih rastlinojedih živali, lesni pepel. Odpadki iz kuhinje pa so zelenjavni in sadni odpadki vseh vrst, jajčne lupine, kavna usedlina, filter vrečke, pokvarjeni prehrambeni izdelki, kuhani ostanki hrane, kot tudi papirnati robčki, umazane brisače in papirnate vrečke.

Odpadki, ki niso primerni za kompostiranje, so tako vsi odpadki, ki se v okolju ne razgradijo, poslabšajo kakovost komposta in vsebujejo odpadke oz. materiale kot so: plastika, steklo, kovine, keramika, kosti, maščobe, ostanki tekstila, vsebina vrečk za sesalce, zdravila, oblanci in žagovina obdelanega lesa, mačji in pasji iztrebki ter plenice.

Kaj lahko storimo, če v kompost ne želimo vnašati semen plevelov ali snovi, ki se nahajajo na lupinah citrusov in banan?

Bioloških odpadkov, ki jih ne želimo kompostirati, lahko oddamo izvajalcu javne službe v okviru javnega odvoza. Če tega ne želimo, imamo lahko tudi več kompostnikov in v tistem, katerega uporabljamo za pridelavo zelenjave, kompostiramo samo »neoporečne biološke odpadke«, v drugem pa ostale biološke odpadke ter ta kompost uporabimo za organsko dognojevanje cvetličnih gredic in trat. Plevelu se najlažje izognemo, da ga odstranimo iz površin preden naredi seme. Tistega, ki zacveti, pa lahko tudi posušimo in varno skurimo.

Kakšen kompostnik izbrati?

Kompostniki so lahko različnih izvedb in izdelav. Najpogostejše so v uporabi leseni in iz plastičnih mas. Če želimo preprečiti hitro izsuševanje komposta in težave glodavci, je priporočljivo na tla (pod kompostnik) postaviti mrežo, kompostnik naj ima tudi manjše reže in pokrov.

Kaj je potrebno poskrbeti, da se biološki odpadki v kompostniku kompostirajo?

Poskrbeti moramo predvsem za zračenje in vlago. Z dobro izbiro prostora in kompostnika rešimo večino težav zaradi nezadostne vlage.

Za postavitev hišnega kompostnika je najprimernejši polsenčen ali senčen prostor, zavarovan pred vetrom in lahko dostopen. Če tega ne moremo zgotoviti, kompostnik pokrijemo s pokrovom in občasno navlažimo. V času suše je potrebno vsebino v kompostniku navlažiti.

Za preprečitev neprijetnih vonjav priporočamo, da kuhinjske odpadke (ostanke hrane) prekrijemo z listjem, zemljo, travo ali jih rahlo zagrebemo.

Kako lahko poskrbimo za dobro prezračevanje v kompostniku?

Na dno kompostnika damo plast zdrobljenih vej in s tem poskrbimo za dobro zračenje od spodaj. Med seboj mešamo suhe biološke odpadke (zrezane veje in zeleni obrez) in biološke odpadke z več vlage (trava, kuhinjski odpadki). Kompost v kompostniku po potrebi premečemo.

Dostopnost