O občini

Občina

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

˝Vsak letni čas je tukaj po svoje lep. Prav gotovo pa je bilo tukaj najlepše takrat, ko je pomlad s svojim krilom plavala nad dolino. In če je v Poljanski dolini lepa pomlad, tedaj je malokje lepše˝, je na kratko zapisal Ivan Tavčar o Poljanski dolini.
 
Z vzhodne strani vstopamo v Občino Gorenja vas – Poljane pri Visokem, kjer nas pozdravi mogočen kmečki baročni Dvorec Visoko. V dvorcu si v obnovljeni notranjosti lahko ogledamo zanimive razstave, v čudovitem zelenem okolju pa spočijemo in posladkamo z dobrotami iz Kavarne Visoko.

Dolina je dobila ime po starem naselju Poljane, ki je bilo v listinah omenjene že v 13. stoletju. Dolgo časa so bile Poljane središče doline in so se ponašale z eno najlepših baročnih cerkva pri nas. Cerkev je bila v 2. svetovni vojni močno poškodovana, zato so jo po vojni podrli. Poljane so znane kot rojstni kraj pisatelja Ivana Tavčarja ter slikarske in rezbarske rodbine Šubic. V Šubičevi hiši, rojstni hiši slovenskih slikarjev Janeza in Jurija Šubica, danes deluje kulturni center, ki vas z zanimivo muzejsko zbirko popelje v pravo ustvarjalno doživetje.

Da je dolina res dajala navdih umetnikom, priča v Dolenčicah tudi kip tamkaj rojenega rojaka, slikarja Antona Ažbeta. Skozi Javorje, eno izmed s soncem najbolj obsijanih vasi, vodi pot do smučišča Stari vrh, ki se ponaša z odličnimi smučarskimi progami. Za adrenaline željne je na voljo družinsko adrenalinski park. Območje pod Starim vrhom je znano tudi po številnih turističnih kmetijah, iz katerih diši po okusni domači hrani.

V osrčju občine, zahodno od Poljan, je upravno središče Gorenja vas s čedalje izrazitejšimi trškimi značilnostmi, kjer je ob osrednjem trgu, Trgu Ivana Regna, nastalo zgoščeno trgovsko-storitveno jedro naselja. Po vojni je Gorenja vas z združitvijo skupine manjših vasi na obeh bregovih Sore in hitrim razvojem delovnih mest naglo prerasla v največje naselje v občini.

Tik na Gorenjo vasjo je zaselek Lajše, kjer se je leta 1868 rodil Ivan (Janez) Regen, slovenski biolog, ki se je kot prvi znanstvenik začel ukvarjati z raziskovanjem zvočne komunikacije žuželk in delovanjem "cvrčal" kobilic, zato velja za pionirja sodobne bioakustike.

Na zahodnem robu naselja, v Logu, se nahaja priljubljeno sprehajalno rekreacisko območje, ki ga prečka kolesarska pot in vodi vse do naselja Hotavlje, ki je znano po obdelavi marmorja, hitro razvijajoči se gostinski in turističnonamestitveni ponudbi. Na južni strani občino zaključuje greben Žirovskega vrha, kjer v pristnem okolju ohranjajo različne tradicionalne običaje.

Ob odkrivanju Poljanske doline se za naravnimi in kulturnimi danostmi skriva skrivnosten svet utrdb Rupnikove linije. Ostanki najatraktivnejše vojaško-zgodovinske gradbene dediščine so ravno v Poljanski dolini najbolj ohranjeni in pripravljeni na vaše raziskovanje.

Označene in urejene so številne pohodne in kolesarske poti, ki ponujajo užitke v vseh letnih časih in čudovit razgled na okoliške hribe. Med najbolj obiskanimi je prav gotovo 1562 m visok Blegoš, kamor vodi več označenih poti iz različnih smeri. Čudovit razgled se odpira tudi s SlajkeErmanovca in Žirovskega vrha.

Prijazni domačini vam bodo ponudili okrepčilo za telo in duha. V njihovi ponudbi poleg izdelkov iz sadja, pekarskih izdelkov in sira najdete tudi med in medene izdelke, volnene izdelke, ročno klekljano čipko in izdelke iz lesa, vse pod blagovno znamko Babica Jerca in Dedek Jaka – Naravni izdelki iz škofjeloških hribov.

Fotogalerija

Foto: Jaka Čadež
Poljanska dolina, dežela pod Blegošem Foto: Lucija Kavčič
Foto: Uroš Gantar
Foto: Vito Debelak
Foto: Denis Bozovičar
Pohodne in kolesarske poti Foto: Katja Jemec
Trg Ivana Regna Foto: Vito Debelak
Smučišče Stari vrh Foto: Gorazd Kavčič
Šubičeva hiša Foto: Vito Debelak
Kip Ivana Tavčarja na Visokem Foto: Vito Debelak
Dvorec Visoko Foto: Katja Jemec
Foto: Miha Prijatelj
Dostopnost