Aktualno

11.3.2024

Sprememba delovnega časa krajevnega urada

Krajevni urad Gorenja vas: četrtek med 7.30 in 10. uro; Krajevni urad Žiri: četrtek med 11. in 15. uro; Krajevni urad Železniki: četrtek med 7.30 in 11. uro.

Preberi več

11.3.2024

Volitve poslancev v Evropski parlament - predlaganje članov volilnih odborov

Pri imenovanju članov volilnih odborov se najprej upoštevajo predlogi političnih strank, s katerih list kandidatov so bili na zadnjih volitvah v državni zbor izvoljeni kandidati, in sicer po vrstnem redu glede na število izvoljenih kandidatov pri čemer v primeru enakega števila odloči žreb, nato pa predlogi drugih političnih strank in lokalnih skupnosti ter njihovih delov, tako da je zagotovljena politično pluralna sestava volilnih odborov. Kandidati za člane volilnih odborov lahko izpolnjeno Soglasje kandidata za člana volilnega odbora (z navedbo na katerem volišču bi želeli sodelovati) oddate najkasneje do petka, 22. marca 2024:- po elektronski pošti na naslov: barbara.bogataj@obcina-gvp.si- po pošti na naslov: Občina Gorenja vas - Poljane, Poljanska cesta 87, 4224 Gorenja vas, ali- v poštni nabiralnik občine pred vhodom v Sokolski dom Gorenja vas. Prejete predloge bomo posredovali Okrajni volilni komisiji v Škofji Loki.

Preberi več

8.3.2024 Župan Milan Čadež s prostovoljko Ireno Bogataj. Foto: MMC RTV SLO Miha Merljak

Prostoferke, hvala.

Prispevek o voznicah prostoferkah, ki s sovjim delom in dobro voljo nesebično pomagajo sokrajanom je pripravila RTV Slovenija. Podali so se po Sloveniji in obiskali 7 občin, kjer opravljajo brezplačne prevoze za starejše. Prostoferke so iskreno zaupale svoje izkušnje, pa tudi svoj pogled na svet. Med njimi je bila tudi naša prostovoljna voznica Irena Bogataj, ki pri projektu PROSTOFER sodeluje že od samega začetka. Celoten prispevek je dostopen na spletni povezavi. Ob tej priložnosti bi se radi iskreno zahvalili vsem našim prostovoljnim voznikom PROSTOFERJA.

Preberi več

7.3.2024

Dodelitve finančne pomoči v kmetijstvu po poplavah 2023

Vse dodatne informacije najdete na spletni strani Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja | GOV.SI in na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano | GOV.SI. 

Preberi več

5.3.2024

Javna razpisa za naložbe v obnovo kmetijskih gospodarstev po naravni nesreči

Javni razpis iz podukrepa 5.2 Podpora za obnovo kmetijskega zemljišča in potenciala kmetijske proizvodnje, ki sta bila prizadeta zaradi naravnih nesreč, slabih vremenskih razmer in katastrofičnih dogodkov 30. javni razpis iz podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2024 Operacija: Naložbe v zmanjšanje emisij toplogrednih plinov iz kmetijstva

Preberi več

1.3.2024

Tiskovna konferenca o sanacijah po poplavah

Župan Milan Čadež je uvodoma izpostavil učinkovito organiziranost gasilcev in civilne zaščite, v okviru katere je za primer naravnih nesreč sklenjenih kar 34 pogodb z gradbenimi izvajalci za primer odzivov v elementarnih nesrečah. Že pred leti pa je občina povečala vlaganja tudi v opremo gasilskih društev. Na tej osnovi smo lahko izvedli učinkovito intervencijo takoj po poplavah, ko je bilo prizadetih kar 28 kilometrov cest, na katerih se je sprožilo 210 plazov. Škoda je bila ocenjena na 32 milijonov, 40 % pa je za sanacijo država že prispevala. 14 prioritetnih sanacij je že v teku ali pa so podpisane izvajalske pogodbe, med njimi najobsežnejše na Hlavčih Njivah, na cesti Srednja vas - Brda, Malenski Vrh, Kopačnica – Podpleče, Zakobiljek, gradi se novi most Podobeno … Predsednik državnega sveta Marko Lotrič je posebej izpostavil pomen občin, ki imajo ob elementarnih nesrečah ključno vlogo pri organizaciji in izvedbi sanacij, kar se je kot odločilno pokazalo tudi ob lanskih poplavah. Poudaril je, da bi pomemben prispevek k razvoju Slovenije prinesle tudi pokrajine, saj ima vsaka regija svoje potrebe in prioritete. Poslanec Žan Mahnič je izpostavil odlično organiziranost in odziv občinskega gasilskega poveljstva in gasilskih društev ter se zahvalil ministrici Alenki Bratušek za podporo v prvem obdobju po poplavah. Prav tako pa so velikega pomena velika dodeljena sredstva za sanacijo po poplavah, ki so bila dodeljena Občini Gorenja vas – Poljane, da se bodo posledice poplav lahko odpravile. Župan Milan Čadež se je za sodelovanje posebej zahvalil Upravi za zaščito in reševanje z direktorjem Leonom Behinom, kakor tudi sektorju za naravne nesreče na Ministrstvu za naravne vire in prostor za opravljeno obsežno delo na postopkih izvajanja sanacij.

Preberi več

27.2.2024

Ugodni krediti kreditne sheme RAS

Krediti so na voljo za zasebnice in zasebnike, d. o. o. - je, društva, kmetije, dopolnilne dejavnosti na kmetijah in zavode, ki prihajajo z območja občin Škofja Loka, Gorenja vas – Poljane, Železniki in Žiri. Krediti za financiranje tekočega poslovanja se dodeljujejo za obdobje do 36 mesecev po obrestni meri 4,8 %, nominalno. Krediti za investicije se dodeljujejo za obdobje od 36 mesecev do 120 mesecev po obrestni meri 6 mesečni EURIBOR + 1,60 %. Dodatne informacije: Razvojna agencija Sora d. o. o., telefonska številka: (04) 506 02 20.

Preberi več

26.2.2024

Energetsko - svetovalna pisarna

Svetovanja, ki potekajo ob torkih popoldne so individualna ter za občane in občanke brezplačna. V energetsko svetovalni pisarni svetujejo izkušeni energetski svetovalci, ki nudijo strokovno in komercialno neodvisno pomoč pri: toplotni zaščiti in energetski sanaciji zgradb, zamenjavi ter izbiri ustreznih oken in zasteklitve, izbiri ogrevalnega sistema, ustreznega energenta in ogrevalnih naprav, pripravi tople sanitarne vode, uporabi obnovljivih virov energije, možnosti pridobitve različnih subvencij Eko sklada, energetskih izkaznicah, itd. Za dodatne informacije in prijave na svetovanje pokličite na Razvojno agencijo Sora na telefonsko številko: (04) 506 02 20.

Preberi več

22.2.2024

Rok za prevzem tipiziranih vreč za leto 2024

Vreče lahko prevzamete na vaši krajevni skupnosti v času uradnih ur ali po dogovoru.

Preberi več

12.2.2024

Mednarodni dan boja proti otroškemu raku

Mednarodni dan boja proti otroškemu raku je svetovna kampanja, ki ozavešča o raku v otroštvu in mladosti. Leta 2002 ga je ustanovila mednarodna organizacija International Childhood Cancer Day, ki se zavzema za napredno zdravljenje in oskrbo ter spodbuja k večjemu razumevanju težav, s katerimi se srečujejo družine otrok in mladostnikov v času zdravljenja ter po zdravljenju. Za rakom v Sloveniji letno zboli približno 80 otrok in mladostnikov. Ozdravljivost je 80-odstotna, mnogi pa bitko s to kruto boleznijo žal izgubijo. Rak ne izbira, zboli lahko kdorkoli. Otrok iz vašega kraja, otrok iz vaše ulice, ali pa otrok vašega znanca, prijatelja. Simbol boja proti otroškemu raku je zlata pentlja. Zlato je plemenita kovina. Prav tako so plemeniti naši otroci. Predstavlja plamen upanja in čistost otroških src. Simbolizira boj z rakom. Zlato mora skozi ogenj, da postane močnejše in trpežnejše. Takšna je tudi pot Junakov – otrok z rakom. Po vseh težavah in bolečinah, ki jih izkusijo, so močnejši in pogumnejši. Zato jih imenujemo Junaki z veliko začetnico.  15. februarja si PRIPNITE ZLATO PENTLJO in tako izkažite podporo:- otrokom in mladostnikom, ki se pogumno spopadajo z rakom, - vsem, ki so premagali otroškega raka, - družinam, ki pogumno živijo naprej, čeprav so zaradi raka izgubile otroka, - zdravnikom, zdravstvenemu osebju in prostovoljcem, ki svoj poklic in čas namenjajo otroškemu raku.  Kako pristopiti do družin otrok z rakomV društvu so za osrednjo temo letošnjega ozaveščanja izbrali nasvete za okolico, kako pristopiti k družini otroka z rakom, kaj je primerno reči in kaj ni. V sodelovanju s strokovnjaki so pripravili nov letak: 10 NASVETOV, KAKO PRISTOPITI DO DRUŽIN OTROK Z RAKOM IN KAKO NE. Društvo vabi tudi reševanju kratke ankete, s katero se lahko poučite o primernih načinih komunikacije in interakcije z družino, ki se sooča z diagnozo otroškega raka. Zbrani odgovori bodo v veliko pomoč društvu pri ozaveščanju o otroškem raku.  Za več informacij o 15. 2. in o otroškem raku stopite v kontakt z društvom po e-pošti drustvo@junaki3nadstropja.si.

Preberi več

2.2.2024 Kontrolni žig Ograde (KT7) v Leskovici FOTO: ANTON DEBELJAK

Občinski pohodni in kolesarski krog - obvestilo

Prav tako je premaknjena kontrolna točka Okrepčevalnica Matija (KT3) kolesarskega kroga Občine Gorenja vas - Poljane na Kulturni dom Lučine.

Preberi več

Dostopnost