Tavčarjevo leto

Županova Visoška kronika

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

12.4.2023

Vseslovensko praznovanje Tavčarjevega leta privablja v Poljansko dolino tudi novinarje iz vse Slovenije in jutri, 13. aprila 2023, bo potekala celodnevna ekskurzija novinarjev po Poljanski dolini. Pri Tavčarjevem dvorcu Visoko bo novinarje sprejel župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež, ki bo tudi vodil sedmo silo skozi dosedanjo obnovo, predstavil vsebino dogajanja v dvorcu Visoko in vse ideje, ki jih ima občina na tem področju. Novinarji si bodo ogledali tudi Šubičevo hišo in delavnico karikatur Borisa Oblaka, Sokolski dom Gorenja vas in druge turistične in kulturne znamenitosti v občini. Strokovno vodstvo skozi Tavčarjevo življenje v teh krajih in njegov literarni opus bo kot rdečo nit obiska tkala dr. Urša Perenič, karavani slovenskih novinarjev pa se bo pridružila tudi igralka Milena Zupančič, ambasadorka letošnjega Tavčarjevega leta.

V nadaljevanju na kratko in v alineah po posameznih letih povzemamo »Visoško kroniko« župana občine Gorenja vas - Poljane Milana Čadeža, ki si beleži dogajanja na Visokem vse od leta 2007 dalje. Ta strnjen zgodovinski prerez v telegrafski obliki ilustrira kako je potekalo oživljanje tega izjemno pomembnega kulturnega objekta.

2007
- V maju smo se sestali trije župani, Draksler, Starman in jaz. Bili smo enotni za obuditev Dvorca in iskanje investitorja. Občine solastnice smo pripravile razpis, prispela je ena ponudba, komisija jo je pregledala in ugotovila, da ponudba podjetja Hosting ustreza našim zahtevam. Izbrani investitor je v prvem koraku pogojeval dodatna zemljišča ob Dvorcu za izgradnjo dodatnih apartmajev, v drugem pa ustanovitev skupnega podjetja, v katerega bi vstopile občine z vložkom stvarnega premoženja, investitor pa z denarnim vložkom. Podpisan je bil dogovor o sodelovanju z razvojnim investitorjem na Dvorcu Visoko.

2008
- Podjetje Hosting je izdelalo idejno zasnovo na način, da bi na Dvorcu in sosednjem poslopju uredili hotel s petimi zvezdicami in 22 sobami, vrhunsko restavracijo s konferenčnim centrom, na novo bi bila postavljena podzemna garažna hiša, na južnem obronku gozda luksuzne gozdne vile s 40 apartmaji ter nov most čez Poljansko Soro na stari lokaciji. Z občinami in z Zavodom za varstvo kulturne dediščine je investitor opravil usklajevanje za obnovo in pridobil končno soglasje. Ta je navajal podrobne usmeritve glede gradnje novih objektov na posestvu, njihovo umestitev v prostor, velikost in obliko ter tudi za obnovo Dvorca.

2009
- Nadaljevalo se je s projektiranjem, pripravo investicijskega programa, umestitvijo v urbanistični plan občine Škofja Loka in pripravo potrebne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja. Vse te dokumente naj bi to leto skupaj potrdili občinski sveti občin solastnic, kar bi bila podlaga za ustanovitev skupnega podjetja.
- Z občino Žiri smo zamenjali lastniški delež Kašča - Dvorec in postali 86% lastniki objektov in 51% lastniki zemljišč.

2010
- Ustanovitev skupnega podjetja za projekt oživitve Dvorca Visoko je bila tako zelo blizu, in ko gledam nazaj, tako zelo daleč. Pripravili in na občinskem svetu tudi sprejeli smo dve pogodbi, prva je urejala medsebojne obveznosti realizacije celotnega projekta in varovalke glede vrnitve nepremičnin, če do realizacije projekta ne bi prišlo. Druga pogodba pa je bila družbena pogodba novega podjetja, ki je določala, da občini v skupno podjetje vložita nepremičnine, podjetje Hosting pa denarna sredstva.
- Zatikati se je pričelo pri novogradnjah, saj bi bilo potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje, kar pa je bilo vezano na sprejem novega občinskega prostorskega načrta občine Škofja Loka.

2011
- Pri projektu oživitve Dvorca s sovlagateljem je svoje naredila tudi gospodarska in finančna kriza. Podjetje Hosting, s katerim smo se več let dogovarjali, sprejemali pomembne dokumente in odločitve za oživitev Dvorca Visoko, je zaradi finančnih težav in splošne gospodarske krize projekt odložilo za nedoločen čas. Nisem obupal, s sodelavci smo iskali nove rešitve …
- Sredi leta smo za bolj urejen zunanji izgled zasteklili okna na Dvorcu in zaprli okna ter vrata na hlevu.
- 29. avgusta je padla odločitev. Takrat smo s podžupanom Tomažem Pintarjem, predsednikom Kulturnega društva dr. Ivan Tavčar Poljane Izidorjem Jesenkom in predsednikom KS Poljane Tonetom Debeljakom položili venec pri kapelici ob 160-letnici rojstva našega rojaka Ivana Tavčarja. V toplem vremenu smo obsedeli na stopnicah Dvorca. Mimo so se sprehajali domačini in spraševali, če se bo že kaj premaknilo … Takrat smo enotno rekli: »Drugo leto pa moramo tukaj sami nekaj premakniti …!!!«.

2012
- Spomladi smo pričeli z urejanjem zunanjosti Dvorca, gozdne učne poti, v notranjosti pa z obnavljanjem vhodne veže in vzhodne sobe, v kateri smo obiskovalcem poskušali prikazati delček življenja Ivana Tavčarja na Visokem iz Kosmovega arhiva. Pomagali so poljanski podjetniki pri obrtniških delih kakor tudi pri gostinskih. Na moj rojstni dan zvečer smo v izbrani družbi nazdravili tudi na novo obdobje tudi na Dvorcu … Naslednji dan smo ga obiskali kolesarji, ko smo odprli na novo trasiran Kolesarski krog okrog naše občine.
- 23. junija smo organizirali uradno odprtje, prisotni so bili loški župan Miha Ješe in v. d. direktorice Direktorata za kulturno dediščino Damjana Pečnik, delegacija iz Freisinga z nadžupanom Tobiasom Eschenbacherjem in Dietrom Thalhammerjem, delegacija iz Maasmechelna in vodja Jef Albrechts ter delegacija iz Tabora na Češkem. Blagoslov je podelil domačin brat kapucin Jurij Štravs. Sam sem poudaril, da bomo vsako leto kaj dodali in da bo po desetih letih tudi kaj pokazati …
- Na poti sem pozdravil prve kolesarje Rekreatura, ki so se ustavili na Visokem, gostili smo srečanje fičkov oziroma starodobnikov in soorganizirali 1. festival slovenske karikature. TD Visoko je povabilo TD Žirovski vrh v goste s svojo nedeljsko igro Ljubezen na seniku ob Prazniku žetve. Na ZVKD smo predstavili projekt poročnega protokola Poroka na Visokem z Ivanom Tavčarjem. Meseca oktobra je potekala tudi prava poroka po 30-ih letih, katere sem se udeležil kot matičar pooblaščenec. Novembra so Poljansko dolino prizadele velike poplave in tudi Ivan Tavčar je izgledal, da se vozi kot nekoč s svojim čolnom po imenu »Blegoš«.
- TD Visoko je organiziralo Miklavževanje pred Dvorcem na Visokem. Bil je lep obisk, Miklavž je prišel z vsem svojim spremstvom.

2013
- Pridobili smo kulturno-varstveno soglasje ZVKD za restavratorstvo za obnovo Škofove sobe, ki smo jo poimenovali Poročna soba. Marca smo pričeli z restavratorskimi deli, zaključili pa v maju, ko smo speljali tudi prvo Poroko s protokolom na Dvorcu Visoko.
- Na Dvorcu so potekale zanimive prireditve: 1. srečanje lesostrugarjev Slovenije in zamejstva, PGD Poljane je prvič organiziralo kresovanje, Otroški festival Luna na deželi, kjer smo predstavili tudi projekt Pot poljanskih dobrot, 1. Tuning show na Visoškem travniku, 2. festival slovenske karikature in Srečanje podeželskih žena Slovenije. Zaradi velikega povpraševanja za najem kozolca za prireditve smo jeseni v kozolcu zalili betonsko ploščo.

2014
- Poročnemu protokolu v Poročni sobi smo dodali še poroko na prostem, ki je v čudovitem okolju edinstvena. Spomladi smo z našimi društvi promocijsko prikazali sajenje krompirja kot včasih na visoški njivi. Septembra je bil organiziran Svetovni festival praženega krompirja. Poleti smo pobirali koloradskega hrošča, jeseni spravilo pridelka prikazali na star način. Oktobra je pri Dvorcu na Visokem potekal prvi Blatfejst, prireditev, ki je združila šport, druženje in zabavo.
- Iz kapelice nad grobnico Tavčarjev je bil ukraden njegov doprsni kip.

2015
- Urejena in restavrirana je bila glavna kuhinja, kar je bila podlaga za nadaljevanje del v naslednjem letu.
- Potekala je 1. Salamijada, kresovanje, Volneno na Visokem, drugi Blatfejst, prav tako smo posadili krompir na visoški njivi in ga jeseni poklonili osnovnima šolama. Septembra je bil organiziran muzikal Cvetje v jeseni. Največji dogodek je pa bila prireditev ob odprtju obvoznice za 720 metrov dolgim šankom.
- Na obisku na Dvorcu se je mudila ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar s svojo ekipo.
- Odkupili smo še preostali 14% delež občine Škofja Loka in postali 100% lastnik objektov.

2016
- V tem letu smo obnovili ostrešje kozolca in zamenjali kritino, restavrirali in obnovili vhodne stopnice, črno kuhinjo ter vzhodno sobo. Postavljene so bile štiri stalne razstave, in sicer o zgodovinskem in stavbnem razvoju Visoške domačije, o Ivanu in Franji Tavčar, o Kalanovi rodbini in visoški kuhinji v 19. stoletju.
- Sestri Metka in Ruda Zorc sta financirali obnovo kapelice nad Tavčarjevo grobnico. Nov kip Ivana Tavčarja, ki je nadomestil starega, ukradenega iz grobnice, pa je financiral Tavčarjev sorodnik Aleks Lukman. Gostili smo tudi zaključek Konference slovenskih zdravnikov in blagoslovili obnovljeno kapelico in grobnico rodbine Tavčar, ki sta ga podelila škof dr. Anton Jamnik in poljanski župnik Jože Stržaj.
- Na Binkoštno nedeljo v maju smo ob odprtju prenovljenega Sokolskega doma slavnostni protokol pričeli na Visokem, kot pred 93 leti. Poklonili smo se na grobnici Tavčarjev in odprli stalno razstavo Visoška domačija pripoveduje. Poimenovali smo jo »Od vasi do vasi Tavčarjeva pot drži«.
- Prireditve je odprla druga salamijada, otroški festival Dan prijateljstva, v hladnem julijskem večeru nas je ogrela zasedba Prepetum jazzile s svojim koncertom. Kardiologi in srčni bolniki so se ob Dnevu srca, ki ga obeležujemo septembra, zbrali na Visokem.

2017
- V letu praznovanja povesti Cvetje v jeseni smo restavrirali severovzhodno sobo ali »cimer za posle«. Dogodke ob 100. obletnici smo pričeli s sejmom dobrot, odprli smo dopolnjeno zbirko s knjižnico, gostili muzikal Cvetje v jeseni z Nino Pušlar in Matjažem Robavsem v glavnih vlogah, ki je doživela izjemen odziv. Visoko je bilo obarvano v belo, saj smo ob 120-letnici Tavčarjevega teniškega igrišča in 30-letnici Teniškega kluba Gorenja vas predali namenu teniško igrišče na travi in organizirali celodnevni teniški turnir dvojic v belem z lesenimi loparji.
- Prireditve je odprla tretja salamijada, sledila je projekcija kratkih filmov režiserja in scenarista Maka Sajka, prvič je bil organiziran Festival družin, otroški festival Dan prijateljstva.
- Jeseni je Vlada RS ambient Visoške in Debeljakove domačije na Visokem s spomenikom pisatelja Ivana Tavčarja in Tavčarjevo grobnico z odlokom razglasila za kulturni spomenik državnega pomena. To je bilo zame in sodelavce veliko priznanje in vzpodbuda za delo naprej, cilj prve etape.
- Pričeli smo z deli na obnovi - hidroizolaciji podkletenega dela ter vkopu meteorne kanalizacije in z urejanjem prostorov za sanitarije.

2018
- Zaključili smo obnovitvena dela v kletni etaži, hidroizolacijo dela kletnih temeljev z ureditvijo vseh inštalacij in tlakov v Dvorcu. Uredili smo sanitarije v kleti in položili tlake in talne obloge v hodnikih in veži. Prostora na zahodni strani pritličja smo pričeli pripravljati za gostinsko dejavnost. Oktobra smo pričeli z urejanjem zunanje meteorne kanalizacije ter hidroizolacije in statične sanacije temeljev Dvorca.
- Oba objekta in oprema Dvorca Visoko sta bila tega leta prenesena v upravljanje Javnemu zavodu Poljanska dolina.
- Od Občine Škofja Loka smo ob Dvorcu izvedli odkup in menjavo zemljišč pripadajočega stavbišča.
- Obiskali so nas člani Društva bibliotekarjev Gorenjske, drugič je bil organiziran Festival družin na Visokem in 12. po vrsti otroški festival Dan prijateljstva. Septembra je bil kulturni večer v spomin Franji Tavčar ob 150-letnici rojstva in 80-letnici njene smrti.
- V skladu z uredbo Vlade Republike Slovenije, s katero je Dvorec razglasila za spomenik državnega pomena, smo pričeli pripravljati Načrt upravljanja kulturnega spomenika.

2019
- Uredili smo tlake z vsemi inštalacijami in talnimi oblogami v celotni kletni etaži Dvorca in v pritličju z osrednjo gostinsko sobo. Dokončali in uredili smo vse potrebno v pritličju za odprtje kavarne. V parku smo postavili otroška igrala. Restavratorski center je v okviru svojih rednih dejavnosti celovito restavriral vhodni portal in vhodna vrata. Jeseni smo pričeli s sanacijo strehe na Dvorcu.
- V maju sta nas obiskala minister za kulturo Zoran Poznič in vodja njegovega kabineta mag. Peter Bohinec. Ob ogledu dvorca sem predstavil potek del in dosedanje financiranje izvedenih del. Minister je bil prijetno presenečen nad videnim in tudi nad načrti za v prihodnje. Napovedal je tudi prva nepovratna sredstva Ministrstva za kulturo, odobrena na javnem razpisu, s pomočjo katerih smo na novo prekrili streho s špičakom.
- Na dan 1. aprila je širom Slovenije pritegnila novica o najdbi velike kovane Polikarpove skrinje, ki je bila do vrha napolnjena z zlatniki …
- 17. maja je pričela obratovati Kavarna Visoko, cilj moje druge etape.
- Ob 100-letnici povesti je junija na Dvorcu gostovala SNG Drama s predstavo Visoška kronika.
- V začetku septembra sta Zavod Poljanska dolina in Loški muzej iz Škofje Loke v dvorcu na Visokem pripravila kulturnozgodovinski večer s poučnim predavanjem o pisatelju Ivanu Tavčarju.
- Od prireditev smo imeli pokušino in ocenjevanje domačih salam, konec septembra je pri Dvorcu Visoko potekal že četrti otroški festival Medeni dan prijateljstva.

2020
- Zaključili smo z obnovo fasade, pred tem pa restavratorsko obnovili kamnite okenske portale. V notranjosti dvorca, v pritličju, smo položili parket, v vhodni veži pa kamen.
- Prvo vodenje po Dvorcu Visoko je bilo v moji režiji, obiskovalcem sem predstavil zgodovinsko dogajanje v tem čudovitem koncu Poljanske doline ter svojo Visoško kroniko zadnjega desetletja.
- »Ko zadiši iz črne kuhinje« smo naslovili dogodek, ki se je konec septembra odvijal v Kavarni Visoko. V črni kuhinji Dvorca smo si lahko ogledali pripravo čaja iz terjaka in poizkusili drobnjakovo potico in buhteljne.

2021
- Izvedena je bila sečnja poškodovanih, odmrlih ali za obiskovalce nevarnih dreves. Pričeli smo obnavljati gozdno učno pot s sajenjem dreves.
- Pisatelj Ivan Sivec je v maju v Dvorcu Visoko predstavil biografski roman Visoški gospod v katerem je strnil življenje in delo Ivana Tavčarja od rojstva do smrti.
- V sodelovanju s Pavlom Hafnerjem smo pripravili prvi Kulinarični večer in sestavili Tavčarjev meni v prepletu z visoško in meščansko kuhinjo.
- Dvorec Visoko je v juniju gostil odprto prvenstvo dvojic v tenisu na travnatem igrišču.
- Na delovnem obisku sem gostil ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca s sodelavci.
- Prejeli smo odločbo Ministrstva za kulturo o dodelitvi nepovratnih sredstev za sofinanciranje kulturnega projekta na področju nepremične kulturne dediščine v višini 190 tisoč evrov za obnovo gospodarskega poslopja pri Dvorcu Visoko.
- Pred Dvorcem Visoko so se zvrstili trije večji koncerti. V začetku julija so se oboževalci skupine Big Foot Mama razveselili njihovega akustičnega koncerta. Za proslavitev tridesetletnice samostojne Slovenije smo v avgustu gostili Darjo Gajšek, v septembru pa Ansambel Saša Avsenika.
- Na Visokem sem gostil številno delegacijo županov iz sosednje Avstrije s ponudbo naših dobrot.
- Oktoberfejst, ki je bil 18-krat tradicionalno organiziran v Gostilni Pr'sedmic v Gorenji vasi, je ponovno zaživel – na Dvorcu Visoko.
- Na Zavodu za varstvo kulturne dediščine sem predstavil projekt Rehabilitacijskega medicinskega centra za gospodarsko poslopje, ki je bil pozitivno sprejet.

2022
- Na gospodarskem poslopju smo obnovili streho, fasado, celotno leseno stavbno pohištvo in kletno dvorano. Obnovljena so bila tudi okna v zgornjih nadstropjih objekta Dvorca.
- V začetku marca je Javni zavod Poljanska dolina v sodelovanju z Višjo strokovno šolo za gostinstvo, velnes in turizem (VSŠGVT) Bled pripravil kulinarični dogodek »Ta dobra stara kuha na Dvorcu Visoko«.
- Dve veliki veselici, skupine Raubarji in skupine Zvita feltna, in Sprejem naših smučarskih skakalk.
- Obiskal nas je minister za kulturo Vasko Simoniti, ki se je mudil na delovnem obisku v Občini Gorenja vas – Poljane. Predstavil sem mu potek del na gospodarskem poslopju, kjer je potekala tretja faza celovite obnove spomenika.

Župan Milan Čadež dodaja: »Danes Dvorec Visoko s kavarno, urejenimi prostori z razstavami daje pomemben pečat naši Poljanski dolini. Vlaganja tako energije kot sredstev v preteklih letih so bila premišljena, po kratkih, ampak zanesljivih korakih. Pričujoči kroniški pregled prepričljivo izkazuje, da se je navedena pot izkazala za pravo, saj je že v prvih letih postopne obnove dvorca utrip dogajanja in novih programov zelo bogat, pester in raznovrsten. Cilj je bil in je še vedno jasen tudi za naprej: Dvorec Visoko mora postati središče dogajanja v Poljanski dolini. Temu cilju bom kot župan še naprej odločno sledil, generacijam, ki prihajajo, pa predajam pomembno sporočilo:
»ZMOREMO, ČE STOPIMO SKUPAJ.«
»VSE SE DA, ČE JE ŽELJA DOVOLJ VELIKA.« 
»KJER JE VOLJA, TAM SE VEDNO NAJDE POT.«

Fotogalerija

Foto: Jošt Gantar
Foto: Jošt Gantar
Foto: Jošt Gantar
Foto: Jošt Gantar
Foto: Jošt Gantar
Foto: Jošt Gantar
Foto: Jošt Gantar
Foto: Jošt Gantar
Dostopnost