Tavčarjevo leto

Odprtje gozdne učne poti Visoko

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

27.3.2023

Na posestvu dvorca Visoko se nahaja znamenita gozdna učna pot, ki so jo prvič odprli že leta 1995. Za simbol poti so si izbrali divjega petelina, ki so ga vse do leta 1950 še zasledili v visoških gozdovih. Namen gozdne učne poti je bil obiskovalcem predstaviti povezanost narave, vidne in manj vidne vezi med deli okolja, še zlasti gozda. Namen učne poti ni bil samo odgovoriti na vprašanja o okolju in gozdu, ampak doseči, da o njih razmišljamo skupaj.

Gozdno učno pot je uredil Zavod za gozdove Slovenije, ki upravlja s kar 96 gozdnimi učnimi potmi, od tega so štiri na Gorenjskem. Prav Visoška gozdna učna pot je bila v zadnjem letu temeljito prenovljena in prilagojena novim razmeram in tehnologijam. Pot je vnesena v zbirni spletni pregledovalnik, opremljena s QR kodami za tiste bolj vedoželjne, ob njej pa se nahaja 11 gozdnih točk z zanimivimi ilustriranimi tablami domačega umetnika Borisa Oblaka. Te med drugim naslavljajo tako raznovrstnost gozdnih vrst in povezanost z vodnim krogom in kakovostjo tal kot tudi gozdne živali in varovanje gozda.

Namen gozdne učne poti še naprej ostaja enak; približati gozd širši množici, da bi vzgajali naslednje generacije tako, da se bodo zavedale pomena gozdov in razumele pomen trajnostnega, sonaravnega in mnogonamenskega gospodarjenja z gozdovi.

Zavod za gozdove Slovenije se tako obenem pridružuje tudi obeleževanju vseslovenskega Tavčarjevega leta, saj je bila trajnostna skrb za gozd posebna odlika Visoških gospodarjev.

Odprtje gozdne učne poti je potekalo ob mednarodnem dnevu Zemlje, 22. aprila 2023, na Dvorcu Visoko z vodenim ogledom, prijetnim in poučnim dogodkom v neokrnjenem ambientu Visoške domačije, ki je zaradi svoje edinstvenosti razglašena za spomenik državnega pomena.

Fotogalerija

Odprtje prenovljene gozdne učne poti Visokem FOTO: PRIMOŽ PIČULIN
Simbol poti predstavlja divji petelin, ki so ga vse do leta 1950 še zasledili v visoških gozdovih. FOTO: PRIMOŽ PIČULIN
Dvorec Visoko z divjim petelinom, ki je simbol gozdne učne poti
Dostopnost