Tavčarjevo leto

Dr. Peter Čeferin: Dr. Ivan Tavčar je bil odličen in ugleden odvetnik

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

7.4.2023

Dr. Peter Čeferin je eden najbolj priznanih odvetnikov v slovenskem prostoru in tudi član programskega odbora vseslovenskega Tavčarjevega leta, ki ga je razglasila Vlada RS ob stoti obletnici smrti našega rojaka, pisatelja, politika in pravnika dr. Ivana Tavčarja. Dr. Čeferin je tudi velik poznavalcev zgodovine slovenskega odvetništva, nenazadnje je  avtor pionirske študije Odvetništvo na Slovenskem, od Habsburške monarhije do neodvisne države. In dr. Peter Čeferin pravi, da je bil Tavčar odličen in ugleden odvetnik.

»Ivan Tavčar seveda ni bil samo pisatelj in politik, bil je tudi in predvsem odvetnik. Vse življenje je bil odvetnik in se ni nikoli upokojil. Odvetnik je bil 39 let,« pravi dr. Peter Čeferin. »Nekoč je na Kranjskem odvetnike postavljal cesar, tako kot v vseh drugih deželah avstrijskega cesarstva. Pozneje je odvetnike postavljajo višje deželno sodišče, na koncu pa pravosodni minister. Šele od leta 1868 daje je o tem, kdo lahko postane odvetnik, odločala odvetniška zbornica. Od takrat naprej so odvetniki neodvisni in samostojni. In dr. Ivan Tavčar je bil član kranjske odvetniške zbornice, ki je odigrala izjemno pomembno vlogo v boju za uradno rabo slovenskega jezika in za pravno državo. Po takratnem zakonu, to je odvetniškem redu, je bilo v drugem paragrafu določeno, da je moral biti tisti, ki je želel postati odvetnik, doktor prava in je moral sedem let opravljati pripravniško prakso. Tako je Ivan Tavčar opravljal pripravniško prakso pri štirih odvetnikih, eden najbolj bolj zanimivih je bil odvetnik doktor Alfonz Moschè, ki je bil prvi slovenski predsednik kranjske odvetniške zbornice. Po takratnih predpisih v Avstro-Ogrski so morale obravnave potekati v slovenskem jeziku, če sta bili obe stranki Slovenca in če sta bila odvetnika Slovenca.«

Kot zanimivost pa dr. Čeferin omeni, da je bil pri Tavčarju zaposlen tudi doktor Danilo Majaron, ki sodi med najbolj znamenita imena v zgodovini slovenskega odvetništvu, saj je bil kar 30 let predsednik odvetniške zbornice in je dodatno prispeval k uveljavljanju slovenskega jezika v uradih, posebej na sodiščih.

Kot pravi dr. Čeferin je bil dr. Ivan Tavčar predvsem odvetnik, čeprav ga po tej plati slovenska javnost še na najmanj pozna. Vendar se je tudi kot odvetniški pripravnik in kasneje kot samostojni odvetnik v literarnih delih loteval pravnih problemov, izkazal pa se je tudi kot pravni publicist. Leta 1883 mu je celovška Mohorjeva družba natisnila knjigo Slovenski pravnik, ki nosi podnaslov Poduk o najpotrebniših zakonih. Tavčar v tej knjigi na nadvse zanimiv način razlaga posamezne zakonske člene.

In na kratko le nekaj mejnikov na Tavčarjevi pravniški poti. Študij prava je absolviral na dunajski univerzi, 1. septembra 1875 je nastopil svojo prvo službo v Ljubljani, kjer se je zaposlil se je kot koncipient (odvetniški pripravnik) v odvetniški pisarni dr. Antona Schreya. Njegova druga zaposlitev je bila v Kranju, kjer je 16. januarja 1877 prevzel pripravniško mesto pri odvetniku in pisatelju dr. Janezu Mencingerju. Toda že 30. septembra 1880 je ponovno v Ljubljani, kjer je še vedno koncipient, tokrat v pisarni dr. Alfonza Moscheta. Z njim sta se sporekla, Tavčar je to pisarno zapustil in pripravniško prakso od 1. oktobra 1883 nadaljeval pri dr. Karlu Ahazhizhu. Konec leta 1883 je v Trstu kot šesti slovenski odvetnik po vrsti opravil odvetniški izpit in 19. januarja 1884 odprl v Ljubljani svojo lastno pisarno, ki jo je vodil vse do smrti.

Dostopnost