Aktualno

Župan sprejel 27-letnega Jakoba Dolinarja, mladega gospodarja leta 2017

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

27.9.2017

V Zgornjih Gorjah je 2. septembra 2017 potekalo tekmovanje za mlado kmetico in mladega gospodarja leta 2017. Zna­nje, pridob­lje­no na različnih izo­braž­e­va­njih, zdru­že­no s kan­čkom sre­če je do zma­ge pri­pe­lja­lo mla­de­ga 27-letnega Ja­ko­ba Do­li­nar­ja iz Sta­re Ose­li­ce v Poljanski dolini.

»Ključe« 57 hektarjev velike hribovske kmetije sta mu mama Danica in oče Zvonko v roke predala pred dvema letoma. Njihova glavna panoga je prireja in predelava mleka v različne mlečne izdelke kot so sir, skuta, jogurt, maslo, ... Jakob je na izboru med šestimi kandidati pokazal največ teoretičnega znanja. Slednji je bil sestavljen iz poznavanja pridelave mleka, izdelave suhomesnatih izdelkov in piva ter poznavanja rastlinstva in živalstva Triglavskega narodnega parka. Pri praktičnem delu pa so kandidati poleg peke jabolčnega »štrudla« in napihovanja (blejskega) laboda morali opasati tudi štiri kravje zvonce okrog pasu ter zraven vriskati.

Jakob je bil zmage zelo vesel, hkrati pa je bila tudi veliko presenečenje, saj zmage ni pričakoval. Sam pravi, da mu zmaga prinaša tudi nekaj odgovornosti, a v tem vidi veliko pozitivnega saj mu prinaša dobro promocijo njihove kmetije in kmetijstva nasploh. V veliko podporo so mu bili tudi navijači – poleg domačih še prijatelji iz okolice Sovodnja v Poljanski dolini.

 

Fotogalerija

Dostopnost