Aktualno

Tiskovna konferenca o sanacijah po poplavah

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

1.3.2024

Župan Milan Čadež, predsednik državnega sveta Marko Lotrič in poslanec državnega zbora Žan Mahnič so na današnji tiskovni konferenci predstavili stanje sanacij pol leta po razsežnih poplavah v avgustu 2023.

Župan Milan Čadež je uvodoma izpostavil učinkovito organiziranost gasilcev in civilne zaščite, v okviru katere je za primer naravnih nesreč sklenjenih kar 34 pogodb z gradbenimi izvajalci za primer odzivov v elementarnih nesrečah. Že pred leti pa je občina povečala vlaganja tudi v opremo gasilskih društev. Na tej osnovi smo lahko izvedli učinkovito intervencijo takoj po poplavah, ko je bilo prizadetih kar 28 kilometrov cest, na katerih se je sprožilo 210 plazov. Škoda je bila ocenjena na 32 milijonov, 40 % pa je za sanacijo država že prispevala. 14 prioritetnih sanacij je že v teku ali pa so podpisane izvajalske pogodbe, med njimi najobsežnejše na Hlavčih Njivah, na cesti Srednja vas - Brda, Malenski Vrh, Kopačnica – Podpleče, Zakobiljek, gradi se novi most Podobeno …

Predsednik državnega sveta Marko Lotrič je posebej izpostavil pomen občin, ki imajo ob elementarnih nesrečah ključno vlogo pri organizaciji in izvedbi sanacij, kar se je kot odločilno pokazalo tudi ob lanskih poplavah. Poudaril je, da bi pomemben prispevek k razvoju Slovenije prinesle tudi pokrajine, saj ima vsaka regija svoje potrebe in prioritete. Poslanec Žan Mahnič je izpostavil odlično organiziranost in odziv občinskega gasilskega poveljstva in gasilskih društev ter se zahvalil ministrici Alenki Bratušek za podporo v prvem obdobju po poplavah. Prav tako pa so velikega pomena velika dodeljena sredstva za sanacijo po poplavah, ki so bila dodeljena Občini Gorenja vas – Poljane, da se bodo posledice poplav lahko odpravile.

Župan Milan Čadež se je za sodelovanje posebej zahvalil Upravi za zaščito in reševanje z direktorjem Leonom Behinom, kakor tudi sektorju za naravne nesreče na Ministrstvu za naravne vire in prostor za opravljeno obsežno delo na postopkih izvajanja sanacij.

Dostopnost