Tavčarjevo leto

Zemljevid krajev iz Cvetja v jeseni

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

9.2.2023

V izdaji Tavčarjevega dela Cvetje v jeseni iz leta 1950, ki jo je v zbirki Klasje založila Državna založba Slovenije, je ob koncu obširnih opomb dodan tudi zemljevid krajev, ki so v tem delu omenjena. Ta zemljevid, precizno narisan na roko, je za knjigo prispeval profesor France Planina, slovenski geograf, kartograf, pisatelj, učitelj in biolog.

Planina je bil rojen v Škofji Loki, kjer so mu leta 2001 ob njegovi 100-letnici rojstva tudi postavili kip in ga uvrstili v alejo znamenitih Ločanov. V različnih revijah in knjižnih izdajah je France Planina objavil veliko prispevkov tudi o Poljanski in Selški dolini. Zato se tudi ne gre čuditi, da sta ga založba in urednik knjige leta 1950 nagovorila, da je k tej izdaji Cvetja v jeseni prispeval koristen zemljevid, da lahko ob branju knjige tudi s pomočjo te karte spoznavamo kraje, ki jih je Tavčar vtkal v povest. Tudi sicer je bil profesor Planina avtor mnogih zemljevidov, ki so bili v uporabi v prejšnji državi.

Ob letošnjem jubilejnem Tavčarjevem letu so ti kraji v Selški in Poljanski dolini, ki so dobili svoje mesto tudi v povesti Cvetje v jeseni, lahko dobra ideja za kakšen izlet.

Dostopnost