Tavčarjevo leto

Tavčarjev prispevek k razvoju slovenske pravne kulture

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

8.5.2023

»Sicer pa je poduk o zakonih sploh vsakemu potreben, in ne samo strastnemu pravdarju,« je v uvodu v knjigo Slovenski Pravnik. Poduk o najpotrebniših zakonih zapisal dr. Ivan Tavčar. Knjigo je izdala Družba sv. Mohora v Celovcu daljnega leta 1883.

Knjiga, s katero je Tavčar delil »poduk o najpotrebniših zakonih,« je bila pomembna za kmečko prebivalstvo, saj jim je omogočila dostop do pravnega znanja, kdor je to prebiral, pa je lahko bil seznanjen s svojimi pravicami in dolžnostmi. Knjiga je bila tudi eden od pomembnih dejavnikov, ki so prispevali k razvoju slovenske pravne kulture in nacionalne zavesti.

Poduk o »najpotrebniših zakonih« je napisana v razumljivem slogu tudi za širše prebivalstvo, saj je avtor uporabljal slovenski jezik in se izogibal tujkam in latinizmom. Knjiga je bila tudi eden od prvih virov slovenske pravne terminologije, saj je avtor uvajal nova strokovna poimenovanja za različna pravna področja. Zaradi tega to knjigo tudi uvrščamo kot tisto temeljno delo, ki je prispevalo k razvoju slovenskega jezikoslovja in pravne kulture.

Aleksander Hudovernik je v Književnih poročilih leto po izide knjige v Ljubljanskem zvonu zapisal: »Pisatelj, ki pozna narod naš, dobro ve, kako napačne nazore ima naš kmet še vedno o posameznih pravnih razmerah in pravicah; pisatelju je bilo jako dobro znano, da naš narod še vedno preveč zaupava zakotnim pisačem, kakteri ga molzejo, kadar le morejo ter ga večkrat v škodo spravijo.«

Na koncu ocene pa Hudovernik pohvali tudi založbo in zapiše: »Knjiga sama na sebi je izvzimiši nekatere malenkosti, osobito jezikoslovne vrste, jako dobra. Srečna je bila misel g. dr. Tavčarja, da se je lotil tega dela, s katerim je udom Mohorjeve družbe jako ustregel in za katero so mu gotovo vsi hvaležni. Družba sv. Mohorja pa je zopet pokazala, kako skrbi za vsestransko izobraženje slovenskega naroda!«

Skozi mnoge primere pa lahko v knjigi tudi spoznavamo, o čem so se svojčas ljudje med samo pravdali, kako so iskali pravico in kako so pravico sodniki delili. V knjigi je vrsta priimkov, ki jih v Poljanski dolini in tudi drugod še danes srečujemo. Nekaj primerkov iz pravdanja pa si lahko preberete spodaj v faksimilih iz knjige.

Fotogalerija

Dostopnost