Tavčarjevo leto

Tavčarjev dvorec Visoko v zimskem času

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

31.1.2023

PPP – Tavčar kot Pisatelj, Politik, Pravnik

Z odločitvijo vlade, da leto 2023 razglasi za Tavčarjevo leto, je država Slovenija ponovno priznala velik pomen Ivana Tavčarja kot pisatelja, politika in pravnika. Prvič se je to zgodilo leta 2017, ko je Vlada Republike Slovenije z Odlokom o razglasitvi Ambienta Visoške in Debeljakove domačije na Visokem pri Poljanah razglasila območje Tavčarjevega Visokega za kulturni spomenik državnega pomena.

Tudi v tem zimskem času je to področje vredno obiska, saj nas sprejmeta idilična narava in bogata kulturna dediščina. Ambient Visoške in Debeljakove domačije skupaj s stavbami, spomenikom pisatelja Ivana Tavčarja in Tavčarjevo grobnico v zasneženi naravi nudijo poseben čar in užitek.

Ambient Visoške in Debeljakove domačije ima izjemen kulturni in družbeni pomen za Republiko Slovenijo in posebno kulturno vrednost kot izjemen dosežek človekove ustvarjalnosti in sobivanja v naravnem okolju ter je pomemben del prostora in dediščine naše dežele. Ambient je kulturni spomenik s krajinsko-arhitekturnimi, etnološkimi, umetnostnozgodovinskimi, zgodovinskimi in simbolnimi vrednostmi.

V letošnjem letu se bomo torej spominjali 100. obletnice smrti Ivana Tavčarja, enega pomembnejših slovenskih literarnih ustvarjalcev iz obdobja realizma na Slovenskem in vidnejših politikov tedanje liberalne stranke. Tako je poleg Občine Gorenja vas - Poljane, ki je v zadnjem desetletju vložila veliko sredstev in napora v obnovitve in oživitve tega edinstvenega kompleksa, pomen pisatelja za slovensko kulturo in dediščino spoznala tudi država. Tavčar je s svojim literarnim ustvarjanjem, s celotnim opusom novel, črtic, povesti in romanov, v katerih je prikazoval predvsem življenje v rodni Poljanski dolini, postavil trajni spomenik našim krajem in ljudem v tej dolini.

V tem Tavčarjevem letu se bomo v občini, Sloveniji in tudi v tujini spomnili ne le literarnega opusa našega velikega pisatelja, ampak tudi njegove politične poti in kariere uspešnega odvetnika.

PPP – Tavčar kot Pisatelj, Politik, Pravnik

Fotogalerija

Video

Tavčarjev dvorec Visoko v zimskem času

Dostopnost