Tavčarjevo leto

Tavčar je živel v Ljubljani, srce je imel v Poljanski dolini

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

8.9.2023

V Jakopičevem drevoredu, prestižnem javnem prostoru v ljubljanskem parku Tivoli, je na ogled razstava o življenju in delu dr. Ivana Tavčarja ter predstavitev dediščine, narave, športa, kulture in kulinarike Poljanske doline. Na vsaki strani drevoreda proti Tivolskemu gradu so razstavljene odlične fotografije, ki bodo še več kot mesec dni nagovarjale obiskovalce parka, ki jih je v vseh letnih časih izjemno veliko. Na ta način ne bodo spoznavali le Ivana Tavčarja, katerega sto let smrti se spominjamo letos, ampak tudi zelo bogato in raznoliko ponudbo, ki jo nudi naša dolina.

Vseslovensko leto dr. Ivana Tavčarja je tako dobilo svoj odmev tudi v Ljubljani, v parku, ki ga je zasnoval Jože Plečnik in ki že nekaj časa služi tudi kot razstavni prostor. Vsestranski visoški gospod, ki je zaznamoval slovensko literaturo, politiko, celo šport, je v prvi vrsti zaznamoval svojo Poljansko dolino, z veliko mero pa tudi Ljubljano. Župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež je v svojem nagovoru ob otvoritvi, ki je bila v sredo eno uro pred poldnevom, to tudi lepo podčrtal.

»To je dan, ko Poljanska dolina prihaja v Ljubljano. Več kot sto let nazaj je bil človek iz Poljanske doline zelo pomembna osebnost v glavnem mestu. Bil je prvi človek glavnega mesta, bil je župan, to je bil naš rojak dr. Ivan Tavčar. Pa ni bil le župan, bil je tudi poslanec, Ivan Tavčar je živel v Ljubljani, toda srce je imel v Poljanski dolini. Vedno je zahajal v Poljansko dolino po navdih«, je povedal Milan Čadež in se ob tem zahvalil vsem, ki so zaslužni za to razstavo, predvsem javnemu zavodu Poljanska dolina in Turizmu Ljubljana.

Dr. Urška Perenič, velika poznavalka Tavčarja, ki je tudi predsednica programskega odbora letošnjega vseslovenskega Tavčarjevega leta, je spregovorila ob otvoritvi in popeljala po razstavi. Pereničeva je ravno te dni založbi Beletrina oddala rokopis nove knjige o dr. Ivanu Tavčarju, pri tem pa je omenila tudi veliko predhodnikov, literarnih zgodovinarjev, ki so se pred njo ukvarjali z raziskovanjem Tavčarjevega literarnega opusa in življenja. Na prvem mestu je izpostavila Marjo Boršnik, ki velja za prvo damo slovenske literarne zgodovine, pa Ivana Prijatelja in ddr. Igorja Grdino. Sama pa je pri svojem delu odkrila tudi veliko novih pričevanj o Tavčarju, ki bodo objavljeni v novi knjigi.

Tudi dr. Urška Perenič je poudarila, da je pomembno, da je ta razstava v Ljubljani, kjer je bil Tavčar župan. Tavčar je bil razpet med Visokim in Ljubljano, kjer je na Bregu tudi imel hišo. Svoj nagovor ob otvoritvi razstave pa je dr. Urška Perenič zaključila:

»Cvetje v jeseni je slavospev Poljanski dolini, vendar ga sama razumem kot slavospev ljubezni; ljubezni, ki je na nek način večna.«

Fotogalerija

Dostopnost