Tavčarjevo leto

Sto let po Tavčarju

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

19.2.2023

Danes mineva 100 let od smrti pisatelja Ivana Tavčarja in ob tej priložnosti je župan občine Gorenja vas – Poljane s sodelavci položil venec k družinski grobnici Tavčarjevih na dvorcu Visoko, kjer je pokopan tudi znameniti rojak. Ta je o rodni dolini zapisal hvalospev, da je »tukaj najlepše takrat, ko je pomlad s svojim krilom plavala nad dolino. In če je v Poljanski dolini lepa pomlad, tedaj je malokje lepše ...«.

Domača občina se rojaku želi oddolžiti z vseslovensko obeležitvijo Tavčarjevega leta in celoletnimi praznovanji in dogodki v njegovo čast, ki jih bomo v prisotnosti delegacije Ministrstva za kulturo RS predstavili na otvoritveni tiskovni konferenci 7. 3. 2023 na Dvorcu Visoko.

Domače Kulturno društvo dr. Ivana Tavčarja iz Poljan pa se mu je poklonilo z izvrstno predstavo Ljubezen po Tavčarju, uprizorjeno ob letošnjem kulturnem prazniku. Ustvarjalci predstave so v pesmi in besedi srčno in doživeto stkali pripoved o Tavčarjevih likih, ki s svojo prvobitnostjo in svojstvenostjo globoko koreninijo v izročilih rodne doline, s spevno domačo besedo pa odsevajo ljubezen do poljanskega in Poljancev, kar je bila tudi posebna odlika dr. Ivana Tavčarja, ki nikoli ni pozabil svojih korenin. Iz Ljubljane se je v rodno Poljansko dolino vrnil v velikem slogu in si na dvorcu Visoko ustvaril svoj drugi dom.

Občina Gorenja vas - Poljane se želi kulturnemu društvu posebej zahvaliti za izvrsten poklon, ki so ga s predstavo pripravili rojaku dr. Ivanu Tavčarju, celotno predstavo pa si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Fotogalerija

Video

Dostopnost