Tavčarjevo leto

Ljubljanski zvon

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

8.6.2023

V Ljubljani je 3. junija potekala izjemna kulturna prireditev, ki je počastila stoletnico ustanovitve slovitega literarnega časopisa Ljubljanski zvon.

Ta osrednji slovenski literarni časopis, katerega prvi odgovorni urednik je bil takrat bodoči ljubljanski župan dr. Ivan Tavčar, je izhajal mesečno in je bil glasilo realistov. Poleg leposlovja je vseboval tudi umetniško kritiko ter razprave in eseje o umetnostih. V Ljubljanskem zvonu so bili objavljani prispevki pomembnejših slovenskih pesnikov in pisateljev, kot so Anton Aškerc, Simon Gregorčič, Janko Kersnik, Ivan Tavčar, Janez Trdina, Oton Župančič, Ivan Cankar in Vladimir Bartol.

Ob tej priložnosti je v sodelovanju z Železničarskim kulturno umetniškim društvom Tine Rožanc potekal izjemen koncert, naslovljen "Ljubljanski zvon: Glasba in ples skozi čas". Na koncertu so vrhunski folklorni plesalci in glasbeniki uprizorili živahne in barvite folklorne upodobitve iz različnih regij Slovenije.

Ta izjemna kulturna prireditev je omogočila občinstvu, da se je poglobilo v vpliv medijev na družbeno življenje ter spoznalo pomembnost Ljubljanskega zvona kot platforme za širjenje idej, kulture in znanosti v slovenskem prostoru. Dogodek je bil nepozaben za vse generacije in je prispeval k ohranjanju kulturne identitete slovenstva ter poudaril družbeno vlogo medijev skozi čas.

Fotogalerija

Naslovnica prve številke Ljubljanskega zvona z Gregorčičevo pesmijo Zvonu
Dostopnost