Tavčarjevo leto

Leto 2023 razglašeno za leto pisatelja Ivana Tavčarja

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

25.11.2022

Prihodnje leto obeležujemo 100. obletnico smrti pisatelja Ivana Tavčarja (1851–1923), zato je Vlada na pobudo Ministrstva za kulturo leto 2023 razglasila za leto pisatelja Ivana Tavčarja (Tavčarjevo leto).

Širši slovenski javnosti je dobro poznan kot plodovit pisatelj novel, črtic, povesti in romanov, v katerih je prikazoval predvsem življenje v rodni Poljanski dolini. Ustvarjal je vse od srednješolskih let do pozne starosti, njegov ustvarjalni opus pa obsega prek štirideset umetniških del. Njegova dela so danes del šolskega literarnega kanona. Njegova najbolj znana dela so roman Izza kongresa, povest Cvetje v jeseni, zgodovinski roman Visoška kronika, podpisuje pa se med drugim tudi pod dela Med gorami: slike iz Loškega pogorja, V Zali in Vita vitae meae.

Občina Gorenja vas – Poljane bo k obeležitvi Tavčarjevega leta pristopila celostno in skozi vse leto, pri čemer se bomo povezali z različnimi akterji s področja kulture in znanosti. Poleg načrta znamčenja ter spodbujanja javnih in zasebnih ustanov v občini, da se pridružijo praznovanju, bomo kreativno zasnovali in organizirali vrsto dogodkov, ki bodo imeli nacionalni odmev. 

Datoteke

Sklep Vlade


Dostopnost