Tavčarjevo leto

105 let od prve Narodne vlade, v kateri je bil tudi dr. Ivan Tavčar

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

2.11.2023

V zadnjih prazničnih dneh je neopazno minila še ena obletnica in jubilej: 31. oktobra pred 105 leti je bila ustanovljena prva slovenska Narodna vlada. In za naše kraje je ta vlada zanimiva že zaradi tega, ker je bil njen član tudi naš rojak dr. Ivan Tavčar, katerega 100 let smrti se z razglašenim vseslovenskim Tavčarjevim letom spominjamo v letošnjem letu.

Tavčar je bil v tej prvi Narodni vladi poverjenik, danes bi rekli minister, in bil je zadolžen za prehrano. Predsednik te vlade, ki je sicer trajala le slaba dva meseca, nasledila pa jo je Deželna vlada, pa je bil Josip Pogačnik, ki je bil član Slovenske ljudske stranke, Tavčar pa je v vladi zastopal liberalce.

Kljub kratkemu mandatu je ta vlada izjemno pomembna. Prva slovenske Narodna vlada je namreč uvedla slovenski jezik kot uradni jezik na področju Slovenije, namesto nemških uradnikov je na vse pomembne uradniške položaje imenovala slovenske uradnike ter sprejela številne ukrepe za ureditev gospodarskih, socialnih in kulturnih razmer. Odstopila je ob nastanku Kraljevine SHS, vendar je opravljala delo še do imenovanja Deželne vlade, ki jo je nato vodil dr. Janko Brejc.

Narodna vlada, ki se ji je Tavčar pridružil pet let pred svojo smrtjo, je bila pomemben korak v zgodovini slovenskega naroda. V času, ko je Tavčar opravljal delo ministra, pa je bil hkrati tudi župan Ljubljane.

In še nekaj zanimivosti iz Uradnega lista Narodne vlade SHS v Ljubljani, ki je 4. novembra 1918 objavila razglas o imenovanju vlade. Državljane je med drugimi pozvala: "Združite vse svoje sile v blaginjo naše domovine!" Ali: "Nihče ni upravičen, si sam delati pravice." In dalje: "Rojaki, spoštujte imetje, čast in poštenje drugorodnih sodržavljanov!"

Fotogalerija

Dostopnost