Aktualno

Restavratorska dela na Tavčarjevem dvorcu se nadaljujejo

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

11.8.2017

Zaključku se približuje že peti prostor na Tavčarjevem dvorcu na Visokem, imenovana, »cimer za posle«, ki bosta skupaj z črno kuhinjo namenjena za gostinsko ponudbo. Dela izvaja Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine, naslednje leto se pa planira še osrednji jugozahodni prostor.

Na občini Gorenja vas – Poljane smo izjemno zadovoljni, da po petih letih izvajanja restavratorskih del v notranjosti dvorca Visoko s sredstvi občine letos prvič restavratorska dela izvaja Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Pomen dvorca Visoko, ki je v postopku za razglasitev za kulturni spomenik državnega pomena, so torej prepoznale tudi najvišje državne ustanove s področja kulturne dediščine in se pozitivno odzvale pobudi občine za sodelovanje.

Restavratorski center izvaja restavratorska dela v zahodni sobi poleg črne kuhinje, ki bo namenjena gostinski dejavnosti. Občina Gorenja vas – Poljane je v novo obnovljenem prostoru predhodno izvedla vsa potrebna rušitvena in inštalaterska dela ter injektiranje razpok v stenah in obokanem stropu, kjer so bila nato izvedena  restavratorska dela. Restavrirana bodo tudi obstoječa hrastova okna in smrekova vrata. Na tla bomo položili nov deskasti tlak po vzoru že obstoječega.

Z izvedenimi deli se restavratorska dela v pritličju dvorca v glavnini zaključujejo, saj smo v preteklih letih že celovito restavrirali poročno sobo v nekdanji Tavčarjevi jedilnici, meščansko kuhinjo rodbine Kalanovih ter prenovili vzhodno sobo in vhodno vežo s povezovalnimi hodniki. Obnovljeno je tudi vhodno stopnišče. V dvorcu je na ogled več stalnih muzejskih zbirk od dediščine Kalanovih ter Ivana in Franje Tavčar do prikaza stavbne dediščine ter še posebej privlačne razstave o meščanski črni kuhinji s še delujočim kuriščem, ki je med prvimi v svojem času že imelo vgrajeno kuhinjsko napo. Razstave bomo v sodelovanju z Loškim muzejem ob avgustovski obeležitvi stoletnice izida Tavčarje povesti Cvetje v jeseni še dopolnili in obogatili tudi s Tavčarjevo knjižnico. Praznovanje bodo pričeli člani kulturnega društva Poljane, ki bodo predstavili povest v poljanskem narečju. V sklopu praznovanj pa bo med drugim tudi celodnevni dogodek ob odprtju travnatega teniškega igrišča po vzoru nekdanjega Tavčarjevega igrišča ter pohod po poti Cvetje v jeseni, po kateri sta na Blegoš hodila lika iz povesti Janez in Meta, vrhunec dogodkov pa bo ena zadnjih izvedb muzikla Cvetje v jeseni.

 

 

Fotogalerija

Dostopnost