Aktualno

Poljanci na Dunaju

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

31.3.2014

Predstavitev Poljanske doline navdušila Dunajčane V sodelovanju s Slovenskim kulturnim centrom in študentskim domom Korotan ter slovenskim turističnim predstavništvom v Avstriji smo se v četrtek, 27. marca 2014 na Dunaju predstavili s svojo turistično ponudbo, pristnimi poljanskimi dobrotami in turističnim produktom »Pot poljanskih dobrot«.

Turistično-kulinarični večer je bil poln kulinaričnih presežkov, ki so jih pripravili ponudniki raznovrstnih domačih dobrot. Poljanci, ki pregovorno veljamo za žilave in zelo prijazne ljudi, smo turistične novinarje, predstavnike turističnih agencij, slovenskih podjetji in institucij ter Dunajčane pogostili in popeljali na »Pot poljanskih dobrot«, ki združuje skoraj dvajset kmetij z dopolnilno dejavnostjo, ki so pomemben del turistične ponudbe v Poljanski dolini. Okusne domače dobrote so predstavile kmetije Pr'Čum, Pr'Režen, Martinuc, Matic in Pustotnik ter gostilna Na Vidmu, kjer so ponudili visoško pečenko z zeljem, prelitim z bučnim oljem. Svoje dobrote so prispevali še Kmetija Lojz - zelje in suha zelenjava, Kmetija LUŽAR, peka kruha in peciva ter izdelava rezancev, Kmetija Žunar z mesnimi dobrotami in Kmetija Zamuda s pecivom in suhim sadjem.

Poleg dobrot smo predstavili tudi Poljansko dolino, deželo pod Blegošem, ki je posejana s travniki, njivami, gozdovi in hribi ter s številnimi kulturno-naravnimi znamenitostmi. Župan je gostom predstavil vse naše pomembnejše znamenitosti in posebnosti ter jih prijazno povabil na obisk. Ob tej priložnosti je poudaril: »Vesel sem takšnih priložnosti, da lahko predstavimo našo dolino in njene posebnosti ter dobre ljudi. Toliko bolj Dunajčanom, sosedom, s katerimi nas veže veliko vezi, tako zgodovinskih kot tudi poslovnih. V Avstriji se predstavljamo že drugič, prvič v Celovcu in sedaj na Dunaju, in prepričan sem, da je to pričetek ponovnega in dobrega sodelovanja, saj nas že zgodovina uči, da smo bili v nekdanji skupni državi zelo uspešni.«

Za zabaven in nepozaben spomin je poskrbel tudi Boris Oblak, karikaturist, ki je narisal prek 25 karikatur obiskovalcev dogodka. Za prijetno, razigrano in domače vzdušje je poskrbel ansambel ljudskih godcev in pevcev Suha špaga, ki deluje v okviru društva Rovtarji. Tudi člani Rovtarjev so poskrbeli za atraktivno dogajanje, saj so se po Dunaju vozili s starodobnimi kolesi, na ogled pa so postavili tudi staro smučarsko opremo.

Prispevek na RTV SLO1 (od 8.27 minute dalje)

Fotogalerija

Dostopnost