Aktualno

Opozorilna zapora ceste Gorenja vas - Hotavlje

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

26.3.2024

Ker imamo dovolj obljub, smo se v Občini Gorenja vas - Poljane odločili za opozorilno, petminutno, zaporo ceste Gorenja vas–Hotavlje na lokaciji pod Taverno Petra. Upamo, da nam bodo pristojni sedaj prisluhnili. 

Pobudniki akcije, župan Milan Čadež, poslanec Žan Mahnič in predstavnik občanov Peter Rihtaršič, smo skupaj s krajani opozarili, da se kljub danim obljubam v naši občini na trasah državnih cest, potrebnih nujne obnove, nič ne premakne. Z izvedbo današnje akcije pričakujemo, da se nadaljuje z deli na prvi trasi, državni cesti Gorenja vas–Todraž (1,6 km), da se prične z odkupi zemljišč na trasi državne ceste Gorenja vas–Hotavlje (1,5 km) in objavi razpis za izbiro izvajalca del na trasi državne ceste Trebija–Sovodenj (500 m). 

Kot pojasnuje župan Mlan Čadež je stanje vseh naštetih državnih cest resnično slabo. Na cesti proti Sovodnju je zaradi poškodovane ceste vse od leta 2017 postavljen semafor, na koncu Gorenje vasi so bile zaradi zelo slabe ceste v letu 2016 in 2022 nesreče s smrtnim izidom, vseh trkov in zastojev ne beležimo več. Na državni cesti v Todraž, kjer je gospodarska cona in zaposlenih preko 150 delavcev, povprečni letni dnevni promet znaša 900 vozil, v večji meri tovornih. Zelo, zelo nas boli, da smo imeli za obnovo vseh omenjenih odsekov državnih cest sredstva za leta od 2022 do 2025 že predvidena v državnem proračunu, a jih je zdajšnja vlada prerazporedila. Ob tem opozarja, da je glede na slabo stanje cest šlo za zelo nestrokovno odločitev. Župan še doda, da po vseh naštetih državnih cestah potekata tudi obe trasi kolesarskega Maratona Franja. Že lansko leto smo opozorili, da si kolesarji in občani zaslužimo boljše ceste. Tudi poslanec Žan Mahnič je že lani decembra opozoril, da bi morala dela že potekati, a jih je vladajoča koalicija z odvzemom finančnih sredstev ustavila, še preden so se začela.

Župan posebej poudarja, da smo z Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo v zadnjih petih letih (2017 - 2022) v Občini Gorenja vas - Poljane realizirali veliko projektov, za kar smo jih hvaležni. Zgradilo se je krožišče v Poljanah, obnovila se je državna cesta Lučine – Suhi Dol, postavljen je bil nov most čez Poljansko Soro v Gorenji vasi, obnovila se je državna cesta Trebija - Sovodenj (drugi del) in preplastila se je glavna državna cesta po Poljanski dolini R1-210 Visoko – Brode.

Danih obljub je bilo veliko, zato upamo, da bomo z izvedbo današnje akcije slišani.

 

Fotogalerija

Dostopnost