Aktualno

Oktober - mesec požarne varnosti

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

3.10.2018

Nosilna tematika letošnjega meseca varstva pred požari je namenjena številki za klic v sili 112.

Tudi letošnja tematika je določena v sodelovanju Gasilske zveze Slovenije, Uprave RS za zaščito in reševanje ter Slovenskega združenja za požarno varstvo.

Številka 112 je številka za klic v sili, na katero lahko pokličete, če potrebujete pomoč gasilcev, nujno medicinsko pomoč, druge reševalne službe ali policijo.
Klic na številko 112 je brezplačen tako v Sloveniji kot tudi v drugih državah Evropske unije, nanjo pa lahko pokličete s stacionarnega ali mobilnega telefona, pošljete kratko sporočilo (SMS) ali posredujete besedilni klic prek sistema WAP 112.
Številka je dosegljiva 24 ur dnevno, vse dni v letu. Klice na številko 112 sprejemajo v trinajstih regijskih centrih za obveščanje: v Brežicah, Celju, Kopru, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu, Postojni, na Ptuju, v Slovenj Gradcu in Trbovljah.
Klic se, glede na kraj kličočega, samodejno usmeri v pristojni regijski center za obveščanje.
V Sloveniji je od 1. februarja 2015 omogočen eKlic (eCall), ki ga lahko ročno sprožijo potniki v vozilu ali se sproži samodejno takoj, ko senzorji, vgrajeni v vozilu, zaznajo nesrečo. 

Dostopnost