O občini

Trg v Gorenji vasi poimenovali v Trg Ivana Regna

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

27.6.2013

Tudi letos smo praznovanje ob dnevu državnosti izvedli na predvečer praznika, 24. junija 2013, v Gorenji vasi in vaški trg poimenovali po rojaku Ivanu Regnu.

V okviru letošnjega praznovanja dneva državnosti se je vaški trg v Gorenji vasi poimenoval po rojaku Ivanu Regnu. Slavnostni govornik na praznovanju ter poimenovanju vaškega trga v trg Ivana Regna je bil upokojeni ravnatelj Glasbene šole Škofja Loka, Valentin Bogataj, sicer predsednik Komisije za poimenovanje vaškega trga. Med prisotnimi na proslavi sta bila tudi gospa Mira Eržen in gospod Marjan Peternel, dva od štirih še živečih potomcev Ivana Regna v Sloveniji.
Ob tej priložnosti sta občina Gorenja vas-Poljane in Komisija za poimenovanje trga, katere predsednik je gospod Valentin Bogataj, na trg postavili obeležje, prav tako pa je ob tej priložnosti izšla publikacija o življenju in delu Ivana Regna.

Kratka predstavitev Ivana Regna:
Naš rojak, Ivan, poznan kot Janez, Johann, Johannes Regen se je rodil 9. decembra 1868 v Lajšah nad Gorenjo vasjo. Že kot otrok se je zanimal za naravo, še posebej za žuželke. K temu ga je spodbujala tudi mati, ki je delala na polju, mali Ivan pa je ure in ure preždel pred murnovo luknjico in žuželko vabil s pesmico:»Murn, murn, prid von, prid von, imaš zlate repetnice.« Muren je res prilezel ven in zacvrčal, pri tem pa je mahal s krili. To je bilo Regnovo prvo srečanje z oglašanjem žuželk. Po končani maturi v Ljubljani ter treh let ljubljanskega semenišča je odšel na Dunaj študirat naravoslovje. Leta 1897 je doktoriral. V doktorski disertaciji se je ukvarjal s preučevanjem oglašanja žuželk, predvsem murnov. Do upokojitve je nato delal kot gimnazijski učitelj na Dunaju in Moravskem.
Bil je eden prvih slovenskih znanstvenikov, ki so po 1. svetovni vojni delovali in raziskovali v tujini. Ivan Regen je s svojim raziskovanjem močno zaznamoval takratni slovenski prostor in pustil velik pečat na znanstvenem področju, zato je prav, da mu kot rojenemu Poljancu, za njegovo delo izkažemo spoštovanje.

Fotogalerija

Dostopnost