Aktualno

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti na delovnem obisku v Občini Gorenja vas – Poljane

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

11.4.2022

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je danes, 11. 4. 2022, mudil na delovnem obisku v Občini Gorenja vas – Poljane. Skupaj z županom Milanom Čadežem je obiskal enega najpomembnejših arhitekturnih spomenikov v Sloveniji, dvorec Visoko, ki ga poznamo tudi kot Tavčarjeva ali Visoška domačija, kjer trenutno poteka tretja faza celovite obnove spomenika.

Minister dr. Simoniti si je uvodoma pod vodstvom župana z zanimanjem ogledal že obnovljeni del dvorca Visoko z zanimivimi stalnimi muzejskimi zbirkami ter doslej izvedena obnovitvena dela, ki so v zadnjem obdobju sofinancirana tudi s strani Ministrstvo za kulturo. Za drugo in tretjo fazo celovite obnove Visoškega dvorca je ministrstvo v obdobju 2019–2022 prispevalo skupaj 294.010 evrov. Druga faza obnove je vključevala obnovo strehe in fasade ter dokončanje obnove pritličja ter dela kleti. Poleg obnove strehe in fasade dvorca je sočasno potekala trajna obnova tlakov in talnih oblog ter ureditev ogrevanja v vhodni veži ter vseh prostorih razstavnih zbirk, vključno s poročno dvorano. Tretja faza obnove obsega obnovo gospodarskega poslopja, in sicer obnovo strehe in fasade ter lesenega zunanjega stavbnega pohištva celotnega objekta, kakor tudi lesenih oken v prvem in drugem nadstropju domačije.

Sledila je sklepna tiskovna konferenca, na kateri je minister dr. Vasko Simoniti pohvalil potek izvedenih del ter posebej izpostavil, da se bo ministrstvo še naprej trudilo zagotoviti sredstva za obnovo kulturnih spomenikov na območju celotne države. Dodal je, da je za realizacijo tako zahtevnega projekta ključno dobro sodelovanje z lokalno skupnostjo in da navedeni projekt prispeva k ohranjanju spomeniško-varstvenih lastnosti Visoške domačije – kulturnega spomenika državnega pomena.

Ministrstvo za kulturo - izjava za javnost

Fotogalerija

Dostopnost