Prestavitev freske Iveta Šubica

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

V letu 2021 so potekale dolgotrajne priprave na selitev freske Poljanska vstaja (EŠD 16485), posvečene 40-letnici poljanske vstaje, ki je delo lokalnega akademskega slikarja Iveta Šubica. 

Občina Gorenja vas - Poljane je v sklopu ureditve vaškega jedra Poljan predvidela tudi selitev freske z dotrajanega poslovnega objekta Mercatorja na novo lokacijo, skladno z načrtom prestavitve in usmeritvami Zavoda za varstvo kulturne dediščine. 

Posebna projektna skupina za ureditev vaškega jedra Poljan je soglasno podprla predlog za selitve freske k spomeniku NOB (EŠD 28190), ki smo ga v ta namen posebej preuredili. Za prestavitev in preureditev spomenika smo izvedli obsežna usklajevanja z Zavodom za varstvo kulturne dediščine ter pridobili vsa potrebna soglasja za prestavitev freske, ki so vsebovala tudi obsežna priporočila in navodila za njeno izvedbo.

Postopek prestavitve freske na novo lokacijo se je izkazal za obsežen zalogaj, ki zajema več faz. Na samem začetku je bilo treba fresko ustrezno utrditi in zaščititi pred morebitnimi poškodbami. Dolgotrajnejši in temeljiti utrditvi zaledne stene freske je sledilo odstranjevanje obodnega pasu zidu okoli freske, kjer je bila izdelana obodna nosilna vez iz betona, ki omogoča premestitev. Postopno nameščanje navedenih vezi je zaradi sušenja betona trajalo nekaj tednov. Da so dela uspešno potekala skladno s pripravljenim načrtom, so bili strogo upoštevani začrtani koraki.

Na prelomu leta so se priprave na selitev bližale koncu in januarja 2022 je bila freska uspešno premeščena na novo lokacijo.

Fotogalerija

Utrjevanje freske Poljanska vstaja
Dostopnost