Projekt »Kjer domujejo zgodbe«

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

Projekt »Kjer domujejo zgodbe« se je pričel odvijati leta 2016, ko se je povezalo pet projektnih partnerjev na območju Lokalne akcijske skupine LAS loškega pogorja: Loški muzej Škofja Loka, Razvojna agencija Sora (Rokodelski center DUO Škofja Loka), Javni zavod Ratitovec (Muzej Železniki), Občina Gorenja vas – Poljane (Šubičeva hiša) in Občina Žiri (Muzej Žiri). Cilj projekta je varovanje kulturne dediščine, povečanje njene dostopnosti in posredovanje vrednot in tradicionalnih znanj sodobni družbi, preko povezovanja institucij, pristojnih za varstvo kulturne dediščine na celotnem območju LAS loškega pogorja.

V operaciji partnersko nastopajo institucije, ki jim je skupno poslanstvo varstvo kulturne dediščine. Loški muzej sodi v državno mrežo muzejev, medtem ko ostali partnerji delujejo na lokalnem nivoju, saj skrbijo za premično dediščino v obliki muzejskih zbirk, kot manjši kulturni centri oziroma rokodelski center. Ne glede na nivo oziroma velikost pa je pri vseh partnerjih zelo prisotno zavedanje, kako nas kulturna dediščina bogati. Zavedajo se, da zgolj zbiranje predmetov iz preteklosti in njihovo razstavljanje v muzejskih zbirkah ne zadostuje več; bogastvo znanja iz preteklosti želijo posredovati sodobni družbi. Zato so potrebni predmeti, ki niso le predmeti, temveč predmeti z zgodbo. Vzpostavljena bo komunikacija z obiskovalci, ki, preko spoznavanja zgodb vezanih na razstavljanje predmete, začutijo sporočilo dediščine in ga pretvorijo v doživetje žive kulture. V okviru operacije partnerji oživljajo prav na te zgodbe kot sredstvo komunikacije: zgodbe, ki jih s svojimi razstavami pripovedujejo muzeji, zgodbe lokalnih območij (legende, zgodovinske pripovedke) ter ne nazadnje zgodbo škofjeloškega območja kot prostora z močnim zgodovinskim ozadjem skupne identitete Loškega gospostva.

S povezovanjem ponudbe muzejev, kulturnih centrov in rokodelskega centra želijo partnerji v okviru operacije oblikovati nov integralni turistični proizvod, ki so ga poimenovali transverzala muzejev in kulturnih centov na škofjeloškem in preko njega predstaviti obiskovalcem možnost za odkrivanje in doživljanje zgodovine, bogate tradicije rokodelskih veščin in ustvarjalnosti območja.

V okviru projekta je bila izdana skupna brošura Kulturna doživetja Škofjeloškega: družinski vodnik po poteh kulturne dediščine na Škofjeloškem. Knjižica je vodnik po transverzali kulturnih centrov na Škofjeloškem, med obiskom katerih lahko v knjižici zberete žige, ko zberete vseh pet žigov, pa za nagrado prejmete nagrado – rokodelski spominek. Ob brošuri je izšla tudi pobarvanka na isto temo.
Več informacij: Kulturna doživetja Škofjeloškega.

V Šubičevi hiši je bila v okviru projekta izdana knjiga Dom slikarjev Šubic – pisma pripovedujejo in pridobljeno ozvočenje za večnamenski prostor v hiši.

Predstavitev projekta Kjer domujejo zgodbe

 

 

 

 Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Dostopnost