Koledar dogodkov

Maj 2024

Oštarije kot kodi gostilna Pr' Posečnku v Malenskemu vrhu

26.05.2024

OŠTARIJE KOT KODI V POLJANSKI DOLINI 
 
V projektu, ki smo ga v cerkljanskem narečju poimenovali Oštarije kot kodi (Gostilne kot nekoč), smo se združili lastniki Klatež Gostilnica, pražarne FINA KAVA, Pivovarna Zajc in Dionysos.
 
Odziv obiskovalcev na dogajanje v obujenih gostilnah v Občina Cerkno in Občina Idrija je bil odličen, zato so se odločili, da tokrat projekt ponesemo na Občina Gorenja Vas-Poljane.
 
V naših prelepih krajih je bilo po vaseh kar nekaj gostinskih obratov (velikokrat združenih s trgovinsko dejavnostjo). Z leti so se ti obrati počasi zapirali. Velikokrat se mlajši rodovi za ohranitev gostinske dejavnosti niso odločili in gostilna je zaradi starosti ali smrti lastnika zaprla svoja vrata. Nekatere vaške gostilne so še po toliko letih od zaprtja videti prav takšne, kot so bile tik pred zaprtjem. In mi bi si želeli le dati tem gostilnam življenje. In seveda obuditi zgodbe in neverjetne spomine, o katerih lokalni prebivalci z veseljem spregovorijo.
 
V vaških gostilnah je bilo najbolj zanimivo ob nedeljah. Takrat so ljudje iz vseh okoliških krajev pripešačili do gostiln in se (velikokrat po maši) ustavili, da so se podružili, nekaj pojedli, popili in izvedeli vse lokalne novosti in informacije.
To so bili neverjetni prostori z izjemnimi oštirji, ki so to zgodbo živeli in zaradi katerih je živela tudi vaška gostilna, ki je razveseljevala in povezovala celotno območje.
V naslednjih mesecih bomo ob sončnih nedeljah na Poljanska dolina odprli 4 gostilne. V nedeljo 26.5.2024 bodo otvorili gostilno Pr' Posečnku v Malenskem vrhu. Obratovalni čas gostiln bo od 9. ure do 16. ure.
 
Za vsako lokacijo podamo tudi namig za nedeljski obisk hribov, saj spodbujamo, da na ta dan obujete gojzarje in se na ta dan do gostilne odpravite peš.
Za odlično domačo hrano bo poskrbela Klatež Gostilnica, za pivo Pivovarna Zajc, za kavne napitke FINA KAVA in za vrhunska vina Dionysos.
 
KJE: Gostilna Pr' Posečnk
KDAJ: 26. 5. 2024 od 9. do 16. ure
Dostopnost