Aktualno

Zlati znak v trajnostni turistični shemi

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

15.3.2021

Lani je Občina Gorenja vas - Poljane vstopila v Zeleno shemo slovenskega turizma, s tem pa se je vključila tudi v proces pridobivanja znaka Green Destination. Ta potrjuje, da je posamezna destinacija prepoznavna po svojem trajnostnem delovanju in bo tudi v prihodnje razvijala tovrstno turistično ponudbo. Občina Gorenja vas - Poljane je dobila zlati znak, drugi najvišji na lestvici Slovenske turistične organizacije.

Lani smo se odzvali nacionalnemu pozivu Slovenske turistične organizacije in vstopili v Zeleno shemo slovenskega turizma ter uspešno izvedli vse korake za pridobitev znaka Slovenia Green in s tem dokazali, da je mogoče tudi v izredno zahtevnih razmerah, s kakršnimi je bil slovenski in svetovni turizem soočen lani, na področju trajnosti dosegati dobre rezultate. Pridružili smo se 56 drugim destinacijam, ki že sestavljajo družino Slovenia Green. V shemi najdemo še 58 ponudnikov nastanitev, štiri parke, osem agencij, tri restavracije, dve atrakciji in eno naravno kopališče. Proces pridobivanja znaka je trajal eno leto, znaki, ki jih lahko pridobi posamezna destinacija so bronasti, srebrni, zlati, letos tudi prvič platinasti. Občina Gorenja vas - Poljane si je prislužila zlatega.

Zaradi zlatega znaka bo destinacija Gorenja vas - Poljane  še bolj prepoznavna po svojem trajnostnem delovanju, vključena bo v številne promocijske aktivnosti STO, pridobila bo dostop do podatkov za nadaljnje delo in razvoj. Proces pridobivanja znaka je vodila Zelena ekipa, ki šteje 10 članov in jo vodi zelena koordinatorka Kristina Bogataj iz Zavoda za turizem in kulturo Poljanska dolina. Naslednji korak je nabor aktivnosti in ukrepov za trajnostni razvoj, ki podpirajo Zeleno shemo v turizmu. Z uresničevanjem akcijskega načrta, ki je v fazi priprave, bomo trajnostno poslovanje v destinaciji v nadaljnje še izboljševali in nadgrajevali ter bomo dobro in zeleno pripravljeni, ko bo turizem po epidemiji znova okreval.

Slavnostna podelitev zelenih znakov, ki bo potekala na Zeleni dan slovenskega turizma 2021, bo predvidoma 20. maja.

Dostopnost