Aktualno

V Jerbasu domačih navade okrog božiča v Poljanski dolini

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

23.12.2019

»Bošč u našm konc« je bila rdeča nit letošnjega, že 12. božičnega koncerta Jerbas domačih. 

Zadnjo nedeljo pred božičem ga v telovadnici OŠ Poljane pripravlja Agencija Media butik v sodelovanju z Občino Gorenja vas – Poljane.

Himno Poljanske doline – Cvetje v jeseni, s katero se prireditev vsako leto začne, je tokrat na citre zaigrala Cita Galič, ki se ji je kasneje na odru z orglicami pridružil tudi mož Jože. Domače kraje je tokrat zastopal Ansambel dveh dolin, ki se že lahko pohvali s festivalsko nagrado, občinstvo pa ga je tudi tokrat lepo sprejelo in nagradilo z močnim aplavzom. S primorsko-notranjskega konca so na odru Jerbasa domačih z odličnim štiri glasnim petjem nastopili člana Ansambla TIK-TAK. S taxijem pa so v deževnem decembrskem dnevu morsko pravljico v polka različici zaigrali člani Topliške pomladi. Vsebinsko bogato in hudomušno vezno besedilo je tudi letos napisala Tončka Oblak. Medtem ko sta Olga Šubic in Ela Tavčar za krušno pečjo razpredali o običajih okrog božiča v Poljanski dolini in vonju, ki prevzema domove ob peki kruha in potice, so se na nastop pripravljali člani ansambla Zarja iz Tržiča, ki so prave mamine peke iz krušne peči še vedno deležni pred vsakimi prazniki. Iz Fare v Kostelu so dobro voljo, kljub temu, da je ena njihova pevka Maja Mišmaš ostala doma, prinesli člani Tamburaške skupine Dupljak, ki je pred kratkim praznovala 20. letnico delovanja. Vrhunec večera pa je bil nastop ansambla Spev, ki več kot uspešno stopa po Slakovi poti. Predstavili so se v daljšem programu, v katerem so prepričali z večglasnim petjem, spravili polno dvorano obiskovalcev na noge ob prepevanju venčka Slakovih in na koncu družno s preostalimi muzikanti zapeli še Sveto noč, ki ob prihajajočih praznikih posebej lepo zazveni.

»Jerbas domačih je prireditev, ki ohranja domačnost, navade in običaje Poljanske doline,« je bil jasen Milan Čadež, župan Občine Gorenja vas – Poljane, ki je poleg Žana Mahniča, poslanca v Državnem zboru Republike Slovenije obiskovalkam in obiskovalcem voščil miru in veselja ob božično-novoletnih praznikih in ponosa ob dnevu samostojnosti in enotnosti.

»Za nami je že dvanajst Jerbasov domačih. Iskrena hvala vsem, ki ga zvesto obiskujejo in vsem nastopajočim, ki ga bogatijo s svojim programom,« je ob koncu uspešnega delovnega leta povedal Boštjan Avsec, direktor Agencije Media butik, ki tudi za prihodnje leto napoveduje več večjih koncertov po širni Gorenjski.

Fotogalerija

Ansambel dveh dolin Foto: Media butik
Ela Tavčar, Saša Pivk Avsec, Olga Šubic in Tončka Oblak Foto: Media butik
Ansambel TIK-TAK Foto: Media butik
Skupinska fotografija Foto: Media butik
Dostopnost