Aktualno

Župani štirih občin za skupen razvoj Polhograjskega hribovja

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

8.11.2021

Polhograjsko hribovje, v katerem se nahajajo številne priljubljene pohodniške točke, kot so Grmada, Tošč, Pasja ravan, Jakob, Osolnik in druge, se razteza čez občine Dobrova - Polhov Gradec, Medvode, Škofja Loka in Gorenja vas - Poljane. Ideja o skupnem razvoju območja, ki bi povezala vse štiri občine, je prisotna že nekaj časa, nedavno pa je dobila nov zagon. Da bi občine oblikovale strateški načrt, so se v sredo, 3. novembra 2021, župani štirih občin sestali v Polhograjski graščini v Polhovem Gradcu. Srečanja so se udeležili Franc Setnikar, župan občine Dobrova - Polhov Gradec, Tine Radinja, župan občine Škofja Loka, Nejc Smole, župan občine Medvode, in Milan Čadež, župan občine Gorenja vas - Poljane. Pridružila sta se jim predstavnika Razvojne agencija Sora, in sicer direktor Gašper Kleč in Barbara Gornik, Roman Medved, predstavnik Regionalne razvojne agencije ljubljanske urbane regije, Nina Slana, direktorica JZ Polhograjska graščina in Helena Čuk, predstavnica občine Dobrova - Polhov Gradec. 

Srečanje je bilo prvi korak k oblikovanju skupnega projekta za uravnotežen in trajnosten razvoj turistične in rekreacijske ponudbe na območju, ki bi že obstoječo razširila v sodelovanju z lokalnimi ponudniki in planinskimi društvi. Kot je poudaril Gašper Kleč, je to priložnost, da občine začnejo ustvarjati skupno zgodbo na območju Polhograjskega hribovja in ga načrtovano razvijati. Dejstvo je, da tudi število obiskovalcev iz Ljubljane in okolice vztrajno narašča, zato je čas, da občine to naslovijo.

Polhograjsko hribovje je za obiskovalce nedvomno izjemno zanimivo, saj s svojimi številnimi pohodniškimi in kolesarskimi potmi ponuja veliko možnosti za rekreacijo, tako domačim obiskovalcem kot tudi tistim, ki prihajajo iz večjih urbanih središč sosednjih občin. Območje izkazuje bogato biotsko raznovrstnost, ki jo dopolnjuje obsežna naravna in kulturna dediščina ter ponekod že dobro razvita turistična ponudba. A trenutno zaradi pomanjkanja enotnih smernic vsaka občina samostojno usmerja razvoj območja. Župani so zato uvodni sestanek namenili predvsem pogovoru o tem, kako se lotiti skupnega razvoja Polhograjskega območja in kakšni so sploh njegovi razvojni potenciali. Hkrati so bili pozvani, da predstavijo svoje mišljenje o pobudi za skupen strateški načrt in podajo prve predloge za razvoj glede na potrebe, ki so jih zaznali v času svojega delovanja. Župani so idejo o sodelovanju pozdravili. A uresničitev skupne vizije za Polhograjsko hribovje bo zahteven izziv, ki pa se ga župani Tine Radinja, Nejc Smole, Milan Čadež in Franc Setnikar veselijo. Franc Setnikar je še poudaril, da mora vsakršni razvoj imeti v mislih tudi prebivalce teh krajev, zato si prizadeva predvsem za razvoj butičnega in družinskega turizma – nikakor pa ne masovnega.

Razprava med župani je pokazala, da so prednosti Polhograjskega hribovja njegova edinstvenost, naravna in kulturna dediščina, obvladljiva velikost in odlične izletniške točke ter turistične kmetije. Kljub temu pa so izpostavili nekatere problematike, kot so pomanjkanje ustrezne infrastrukture, predvsem parkirišč, neizkoriščen turistični potencial, onesnaževanje okolja in ponekod pretirano izkoriščanje gozdov. Čeprav bodo občine v sklopu projekta poskušale razrešiti podobne probleme, pa ima vsaka svoje edinstvene lastnosti, kar bo skupen projekt moral imeti v mislih.

Ta in vsa druga vprašanja, pomisleki in pobude bodo tako dobili odgovor v projektu, ki bi se lahko potegoval tudi za sredstva v okviru prihajajočega javnega razpisa sodelovanja lokalnih akcijskih skupin, saj je Polhograjsko hribovje razdeljeno med tri lokalne akcijske skupine; LAS Barje z zaledjem, LAS Za mesto in vas in LAS loškega pogorja. Naslednji korak k njegovi realizaciji je priprava konkretnih izhodišč in predlogov, ko bo postalo jasno tudi, katere bodo nove pridobitve Polhograjskega hribovja.

Dostopnost