Aktualno

Zbiranje odpadnega jedilnega olja

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

6.1.2023

Obveščamo vas, da je od decembra 2022 organizirano ločeno zbiranje odpadnega jedilnega olja. Zbrano jedilno olje, ki nastaja v kuhinji pri cvrtju, je potrebno zbirati ločeno in oddati v Zbirni center Todraž, da ne onesnaži okolja. Zbrano odpadno jedilno olje bo oddano v predelavo.

Kako zbirati odpadno olje?
Za ločeno zbiranje odpadnega olja lahko uporabimo odpadne plastenke ali steklenice. Najenostavneje je, če uporabimo izpraznjene od olja, ker so te že označene z etiketo.
V plastenko vedno zlijemo odpadno olje, ko je to ohlajeno ter precejeno skozi gosto cedilo. Ostanek na cedilu damo med biološke odpadke, plastenko pa zamašimo in skladiščimo na primernem mestu v pokončni legi.
Ob prvem obisku plastenko z oljem oddamo v Zbirni center Todraž.

Zakaj olja ne smemo zlivati v straniščno školjko ali odtok?
Olja ne smemo zlivati v straniščno školjko ali odtok, saj že kapljica olja lahko zamasti veliko količino vode. Če odpadno jedilno olje zlijemo v straniščno školjko ali odtok, bodo nevarne snovi, ki so v olju, škodljivo delovale na mikroorganizme v čistilni napravi ali greznici. Ob tem pa je potrebno vedeti, da z zlivanjem olja v straniščno školjko povzročamo tudi zamašitve odtočnih cevi in črpalk.

Dostopnost