Aktualno

Velika pridobitev v Lučinah

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

21.6.2019

V župnijski cerkvi sv. Vida v Lučinah je bila soboto, 15. junija, prav na god njenega zavetnika, predstavitev novih orgel.

Predstavitev sta, poleg domačega organista Petra Dolinarja, izvedla dr. Matjaž Ambrožič, izvedenec s področja orglarstva, in organist Tone Potočnik, profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Od starih orgel je ohranjena obnovljena omara in nekaj registrov, ki so bili v dobrem stanju, večina pa je novih, zato je govora o novih orglah. Stare orgle so bile delo Ivana Milavca iz leta 1908. Ker so postale precej dotrajane, so se leta 2005 začela zbirati sredstva za njihovo obnovo, kasneje pa je dozorela odločitev za nov instrument. Izdelala sta ga orglarja Boštjan Černe in Matjaž Sodin. Orgle imajo 19 registrov.

V nedeljo, 16. junija, jih je ob somaševanju lučinskega župnijskega upravitelja Jožeta Kovačiča in nadškofijskega tajnika slovesno blagoslovil ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki je podelil tudi priznanja najbolj zaslužnim.

Nakup orgel so podprli številni posamezniki, kar nekaj je bilo botrov, ki so podarili večji znesek. Pomagali sta tudi občina in Krajevna skupnost Lučine. Domačini so za oba praznična dneva pripravili pogostitev obiskovalcev, okrasili cerkev in postavili mlaje.

Jure Ferlan

Fotogalerija

Dostopnost