Aktualno

V Poljanah odprli pridobitve za večjo poplavno varnost

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

12.4.2022

Mag. Andrej Vizjak je skupaj z županom Občine Gorenja vas – Poljane, Milanom Čadežem danes, 12. 4. 2022, simbolno odprl realiziran projekt »Ukrepi za povečanje poplavne varnosti Poljanske Sore na območju Poljan nad Škofjo Loko«.

Kot je ob današnjem slavnostnem dogodku povedal župan Čadež, smo se projekta protipoplavne ureditve Poljan lotili po poplavah leta 2014. Po zahtevnem pridobivanju vse potrebne dokumentacije in dovoljenj so gradbena dela stekla leta 2018, končana pa so bila, kot je povedal župan, oktobra lani.

S samo investicijo je bilo izvedeno znižanje višinskega nivoja maksimalnih poplavnih vod Poljanske Sore in pritokov (predvsem na Ločivnici) ter izboljšanje hidravličnih lastnosti na vplivnem območju naselja Poljan in bližnjih naselij. Dela so obsegala ureditev sotočja Hotoveljščice in Poljanske Sore s kopališčem, premik struge Poljanske Sore na sotočju, nov most čez Soro ter ureditev in poglobitev struge Ločivnice. Na ta način smo znižali višinsko raven maksimalnih poplavnih vod Poljanske Sore in pritokov ter izboljšali hidravlične lastnosti na vplivnem območju Poljan in bližnjih naselij.

Pogodbena vrednost gradbenih del je znašala 2.919.011 evrov (EUR), končna vrednost izvedenih del pa je bila 3.320.592 EUR. Povečanje vrednosti investicije je bila zaradi dodatnih in več del, ki so se med samo gradnjo pokazala na terenu in so imela za posledico spremenjene projektantske rešitve in posledično same izvedbe del. Projekt je bil financiran iz sredstev Sklada za vode v višini 2.474.438 EUR (74 %), s strani Občine Gorenja vas Poljane pa v višini 846.154 EUR (26 %).

Kot je povedal Vizjak, je šlo za relativno visok delež sofinanciranja od občine. Zlasti pa je bila lokalna skupnost ključna pri pridobivanju vseh dovoljenj in dokumentacije. "To ni mačji kašelj za tako velike posege v prostor. Tu je ogromno deležnikov in pripeljati projekt do dovoljenj je veliko lažje, če se to dela iz lokalnega okolja, kot iz Ljubljane oziroma centra, saj ljudje bolj zaupajo lokalnim skupnostim," je pojasnil. Zato se mu zdi dobro sodelovanje z občino, župani in občani pri takšnih projektih ključno. Kot je navedel, je projekt v Poljanah primer dobre prakse in na Direkciji za vode ter na ministrstvu si zdaj prizadevajo sklepati takšne sporazume z občinami tudi pri drugih projektih in jih tako pospešiti.

Ministrstvo za okolje in prostor - izjava za javnost

MMC RTV Slovenija - izjava za javnost

 

Fotogalerija

Dostopnost