Aktualno

Tiskovna konferenca - 100 let Visoške kronike

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

3.4.2019

Tiskovna konferenca v zvezi s prihajajočimi dogodki ob praznovanju 100-letnice izida Visoške kronike je potekala v torek, 2. aprila, ob 11. uri v prostorih bodoče Kavarne v Tavčarjevem dvorcu na Visokem.

Občina Gorenja vas – Poljane bo v sodelovanju s Kulturnim društvom dr. Ivan Tavčar Poljane in drugimi sodelujočimi društvi ter posamezniki letos z več dogodki obeležila 100-letnico objave zgodovinskega romana Visoška kronika dr. Ivana Tavčarja.

Dogodki, ki bodo skozi vse leto potekali v okviru praznovanja, so zbrani pod skupnim naslovom »100 let Visoške kronike – Vest na preizkušnji«.

- Milan Čadež, župan Občine Gorenja vas – Poljane je v uvodu pojasnil prvoaprilsko šalo o najdbi zaklada. V nadaljevanju pa je predstavil aktivnosti obnove, ki je od jeseni do sedaj potekala na dvorcu.
- Milena Alič, predsednica Projektne skupine za pripravo prireditev ob 100-letnici izida Visoške kronike, je predstavila projektno skupino in dogodke, ki bodo potekali v okviru praznovanja. 
- Goran Šušnjar, predsednik KD je predstavil oba glavna dogodka v organizaciji KD dr. Ivan Tavčar Poljane, in sicer uprizoritev Visoške kronike v poljanskem narečju ter uprizoritev Visoške kronike v izvedbi ljubljanske Drame na Visokem.
- Marija Demšar, strokovna sodelavka za pripravo kulturnih projektov v Loškem muzeju Škofja Loka in vodja Programa 80-letnice Loškega muzeja je predstavila aktivnosti muzeja v okviru praznovanja in obenem povabila tudi na dogodke, ki jih pripravljajo v okviru njihovega praznovanja.

Vse predvidene aktivnosti še niso dokončno terminsko opredeljene, zato so bile predstavljene po mesecih.
V maju (9. 5.) bodo člani TD Žirovski Vrh na Pohodu skozi Zalo uprizorili nekaj igranih izsekov iz Visoške kronike.
Potrjen je datum zgodovinskega večera z dr. Grdino, ki bo predstavil razmere v Evropi, na Slovenskem in na Poljanskem v času, ki ga opisuje roman. Dogodek bo 9. 5., ob 19. uri v Poljanah.
Junija bodo članice Klekljarskega društva Deteljica pripravile razstavo na aktualno temo.
V drugem tednu junija bo uprizoritev Visoške kronike v poljanskem narečju v organizaciji KD dr. Ivan Tavčar Poljane. Pripravljajo pa tudi uprizoritev Visoške kronike v izvedbi ljubljanske Drame, ki bo 21. 6. na Visokem.
V jesenskem času bodo potekale aktivnosti Loškega muzeja, za osnovnošolce pa bo izveden likovni in literarni natečaj.
Na Trgu Ivana Regna bodo septembra v organizaciji Krajevne knjižnice Gorenja vas potekali Bralni večeri.

Na koncu so si novinarji in drugi prisotni pod vodstvom župana lahko ogledali še izvedena dela in obnovljene prostore dvorca.

Fotogalerija

Dostopnost