Aktualno

Tenis v belem na Tavčarjevem Wimbledonu

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

19.6.2023

Vsega v razdobju enega tedna sta se v naši občini odvili dve prireditvi, ki sta prav tako zaznamovali letošnje vseslovensko Tavčarjevo leto, v katerem se spominjamo sto let od smrti velikega pisatelja, politika in pravnika dr. Ivana Tavčarja.

Po letečem cilju kolesarskega maratona Franja na Visokem, s katerem se je slovenski kolesarski šport spomnil, da je dr. Ivan Tavčar ustanovil prvi slovenski kolesarski klub, to je Klub slovenskih biciklistov Ljubljana, je konec minulega tedna na Visokem potekal še teniški turnir v belem. Leta 1897 je dr. Ivan Tavčar ob dvorcu Visoko v Poljanski dolini namreč zgradil prvo teniško igrišče v Sloveniji, ki je bilo na travnati podlagi, v Občini Gorenja vas - Poljane pa smo se pred leti odločili, da bomo ponovno zgradili travnato igrišče in tako smo ob letošnjem jubilejnem Tavčarjevem letu spet organizirali turnir v belem. Pod uspešno organizacijo sta se podpisala Zavod Poljanska dolina in Športno društvo Partizan Gorenja vas.

Dvodnevni turnir je potekal v dvojicah, sobotni del pa je bil prava paša za oči, saj so igralci in igralke nastopali v oblekah iz časa, ko je Tavčar na Visokem postavil svoj »Wimbledon«. Dame so bile oblečene v dolga bela krila in bluze, moški v dolge bele hlače in srajce z metuljčki. V celodnevnem tekmovanju in druženju so igre opravili v skladu s postavljenimi pravili iz takratnega časa, tudi z loparji, ki so bili narejeni iz lesa, ki pa so imeli manjše glave in težje ročaje v primerjavi s sodobnimi loparji.

Visoški gospodar se je s svojim travnatim igriščem za tenis že zelo zgodaj pridružil trendom takratnega časa. V začetku razvoja je bil tenis namenjen predvsem višjim slojem prebivalstva; to je bila sprva igra, ki so jo igrali v privilegiranih družbenih krogih in elitnih klubih. Praviloma so tenis igrali bogatejši posamezniki, pripadniki plemstva, višjega meščanstva in drugi družbeni sloji z ustrezno finančno močjo.
V občini Gorenja vas - Poljane se tako pridružujemo po svetu precej razširjeni tradiciji igranja tenisa v starih oblačilih in s starimi loparji. Po svetu obstajajo različni klubi, društva in organizacije, ki se posvečajo temu posebnemu načinu igranja. Takšne prireditve so pogosto oblikovane kot rekonstrukcije zgodovinskih teniških turnirjev ali kot posebni dogodki, ki oživljajo duh preteklega obdobja. Eno od najbolj znanih prizorišč, kjer se ohranja tradicija starega tenisa, je All England Croquet and Lawn Tennis Club v Wimbledonu v Veliki Britaniji. Klub je dom legendarnega turnirja Wimbledon, vendar poleg sodobnega tenisa ohranja tudi tradicijo igranja starega tenisa.

Župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež je ob tej priložnosti dejal: »Ob Tavčarjevem letu se trudimo našega rojaka odkriti tudi na drugih področjih, ne samo kot pisatelja, kot smo se učili v šoli. Vemo, da je bil najprej pravnik, pa politik in tudi športnik. Kot kolesarju smo Tavčarju dali veliko pozornost ob maratonu Franja, saj je bil ob Dvorcu na Visokem etapni cilj. Organizatorjem maratona sem izrazil idejo, da bi imeli tako imenovani Tavčarjev etapni cilj tudi v prihodnji letih. Tavčar pa je imel rad tudi tenis in leta 1897 je ob Dvorcu zgradil prvo teniško igrišče na Slovenskem. Ob praznovanju 100-letnice povesti Cvetje v jeseni v letu 2017 smo po 120 letih spet zgradili tenis igrišče in organizirali turnir dvojic v belem, kakršnega so takrat igrali na Visokem. In tudi minulo soboto smo lahko uživali ob gledanju te čudovite igre in igralce v lepih starinskih opravah z lesenimi loparji. Teniško igrišče je res lepo pripravljeno in poljanski Wimbledon kar vabi igralce tenisa.«

Urejeno travnato igrišče za tenis bo po tem turnirju na voljo tudi drugim, ki bi radi zamenjali peščena igrišča in se poskusili na travi. Sicer pa je dvorec Visoko z obnovo in kulturno-kulinarično ponudbo v zadnjih letih postal priljubljena točka obiskovalcev iz vse Slovenije.

Tenis v belem odlično uspel

Teniški turnir v belem v spomin Ivana Tavčarja

Fotogalerija

Foto: Miha Pustavrh
Foto: Miha Pustavrh
Foto: Miha Pustavrh
Foto: Miha Pustavrh
Dostopnost