Aktualno

Šubičeva hiša je tudi uradno odprta

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

9.9.2015

V torek, 8. septembra 2015 smo slavnostno odprli prenovljeno Šubičevo hišo v Poljanah.
Pridite in se naužijte ustvarjalnosti!

Včeraj smo v Poljanah slovesno predali svojemu namenu dokončno obnovljeno Šubičevo hišo oziroma Kulturni center slikarjev Šubic. Včerajšnji datum ni bil naključje, saj je pred 119 leti na ta dan Pisateljsko društvo v Poljanah v župni cerkvi odkrilo spomenik prezgodaj umrlima odličnima slovenskima slikarjema, Janezu in Juriju Šubicu, slednji je 8. septembra 1890 tudi umrl. Spomenik je z včerajšnjim dnem dobil novo domovanje v pritličju kulturnega centra.
V krajšem kulturnem programu je slavnostni govornik direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Jernej Hudolin med drugim omenil, da so v nekdanjem domovanju slikarjev in podobarjev Šubicev opravili obsežno restavratorsko delo in v vseh letih obnove od 2006 do danes odlično sodelovali z investitorjem, Občino Gorenja vas - Poljane, ki je hišo odkupila od lastnikov za 25.000 evrov in jo obnovila za dobrih 700.000 evrov, od tega so 200.000 evrov pridobili na evropskih razpisih.

Trak so včeraj slovesno prerezali župan občine Gorenja vas – Poljane, Milan Čadež, direktor ZVKDS Jernej Hudolin in upravitelj centra Boris Oblak.

Kulturni center slikarjev Šubic je včeraj številnim obiskovalcem ponudil prikaz rezbarjenja in modeliranja iz gline s Tanjo Oblak in Zoranom Flandrom. Odprli so filatelistično razstavo v povezavi znamke na temo umetnost in dopisnic, ki jih je ilustriral Ive Šubic. Izdan je bil priložnostni poštni žig, ki bo na pošti v Poljanah na voljo še 14 dni.
Združenje umetnikov Škofja Loka je na ogled postavilo dela nastala v Extemporu Iveta Šubica, Karla B. Rihtaršič razstavo Volna pripoveduje, Tanja Oblak pa se je predstavila z rezbarskimi deli.

Na ogled je postavljena muzejska zbirka, ki ni povsem običajna, Kulturni center slikarjev Šubic pa tako postaja stičišče kulture ne le na Poljanskem in Škofjeloškem, ampak dodaja posebno vrednost celotnemu slovenskemu prostoru.

Fotogalerija

Dostopnost