Aktualno

Slavnostno odprtje vrtca Agata v Poljanah

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

19.4.2022

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec je skupaj z Milanom Čadežem, županom občine, danes, 19. 4. 2022, simbolno odprla in slavnostno predala namenu novogradnjo prizidka vrtca Agata pri Osnovni šoli Poljane. Pri prerezu traku sta se jima pridružila še Metka Debeljak, ravnateljica Osnovne šole Poljane, in Bernard Strel, vodja investicije.   

Projekt dodatnih prostorov vrtca vključuje izgradnjo šestih novih igralnic za potrebe vrtca, dveh nadomestnih učilnic za potrebe šole, preureditev in razširitev centralne šolske kuhinje in jedilnice z najsodobnejšo opremo ter novo, dodatno otroško igrišče vključno s prenovo in razširitvijo zunanjega parkirišča. Z novim prizidkom vrtca so bili pridobljeni dodatni 1.003 kvadratni metri uporabne površine. Zasnova novozgrajenega prizidka je zamišljena tako, da se prizidek naveže na prostore obstoječega vrtca in z njim oblikuje zaključeno celoto.

Dela na novem prizidku vrtca so bila uspešno zaključena do konca leta 2021, 28. 12. 2021 je bilo pridobljeno pravnomočno uporabno dovoljenje. Objekt se je začel uporabljati in služiti svojemu namenu takoj po novoletnih praznikih v začetku januarja 2022. Dela je izvajal izbrani izvajalec del SGP Zidgrad iz Idrije, projektno dokumentacijo pa je pripravil Peter Pogačnik iz biroja Arhiplus d.o.o.

Objekt prizidka vrtca izkazuje visoko energetsko učinkovitost, raba energije za ogrevanje po metodi PHPP znaša 2,6 kWh/m3a, izmenjava zraka znaša n50=0,48 1/h, raba energije po metodi PURESU zanaša 9,66 kWh/m2a, skupaj to predstavlja energetsko izkaznico razreda A1. Objekt se ogreva z lesno biomaso oz. lesnimi sekanci preko obstoječe centralne kotlovnice, ki je bila obnovljena v sklopu prve energetske sanacije OŠ Poljane leta 2012. Prizidek ima vgrajen sistem talnega ogrevanja, prezračevanja in hlajenja. Vsa vgrajena svetila so LED izvedbe, da bi se tudi raba električne energije zmanjšala na najmanjšo možno mero. Za krmiljenje vgrajenih naprav je bil izdelan nadzorni sistem, ki omogoča krmiljenje, spreminjanje in nastavitve urnikov in drugih parametrov ter alarmiranje preko osebnega računalnika in prenosnega telefona.

Projekt je v višini 280.546 evrov sofinanciran s sredstvi Ekosklada, saj je prizidek vrtca zasnovan kot skoraj nič energijski objekt po sistemu energetske varčne oziroma pasivne gradnje, sredstva v višini 760.813 evrov je prispevalo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, 1,5 milijona evrov pa Občina Gorenja vas – Poljane. Končna vrednost investicije je znašala 2.527.000 evrov.

Fotogalerija

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec Foto: arhiv OŠ Poljane
Metka Debeljak, ravnateljica Osnovne šole Poljane Foto: arhiv OŠ Poljane
Župan Milan Čadež Foto: arhiv OŠ Poljane
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec in Metka Debeljak, ravnateljica Osnovne šole PoljaneFoto: arhiv OŠ Poljane
Foto: arhiv OŠ Poljane
Foto: arhiv OŠ Poljane
Foto: arhiv OŠ Poljane
Foto: arhiv OŠ Poljane
Župan občine, Milan Čadež, ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec, ravnateljica Osnovne šole Poljane, Metka Debeljak, in vodja investicije, Bernard Strel Foto: arhiv OŠ Poljane
Blagoslov je opravil domači župnik Jože Stržaj
Ogled prostorov
Foto: arhiv OŠ Poljane
Foto: arhiv OŠ Poljane

Poljanska cesta 87

04 518 31 00

info@obcina-gvp.si

Dostopnost