Aktualno

Sanacija ceste proti Hlavčim Njivam

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

23.4.2024

Cesta proti Hlavčim Njivam je bila po poplavah praktično neprevozna, sploh za tovorni promet je bil dostop močno oviran. Zaradi ujme sta bila poškodovana približno dva kilometra lokalne ceste na kateri se je sprožilo več obsežnih plazov in več manjših usadov.

V sklopu intervencije je bilo na nekaj odsekih za vzpostavitev prometa z osebnimi vozili zasilno vkopano v zgornjo brežino, da smo lahko pričeli s sanacijo večjega plazu na odseku v nižje ležečem delu ceste proti Hlavčim Njivam v dolžini približno 80 metrov pod cesto in približno 30 metrov nad cesto.  Še posebej zahteven je tudi plaz na odseku ceste s Hlavčih Njiv proti Mizarstvu Markelj, kjer je bila cesta samo pogojno prevozna, dostop do podjetnika pa zelo oviran

Takoj po ujmi so bili opravljeni terenski ogledi in narejene raziskave geologov in geomehanikov, ki so poiskali projektne rešitve za sanacije plazov in izdelali okvirne popise in oceno stroškov. Najugodnejši izvajalec je bilo podjetje Mapri, ki trenutno izvaja dela na lokalni cesti Vršajn–Hlavče Njive in proti naselju Gorenja Brda ter na odcepu proti Mizarstvu Markelj. 

V sklopu sanacije je že saniran plaz pod hišo Hlavče Njive 1, sedaj se izvaja sanacija dveh plazov, enega tik nad avtobusno postajo na Hlavčih Njivah, drugega pa proti Mizarstvu Markelj. V sklopu intervencije so že bila izvedena dela na dveh plazovih v spodnjem delu lokalne ceste. Ko bodo sanirani večji plazovi ter potem v nadaljevanju manjši usadi na cesti, se bo začela rekonstrukcija ceste v skupni dolžini približno dva kilometra. Predvidena vrednost del, ki naj bi bila izvedena do konca septembra letos, znaša približno 1,8 milijona evrov.

Fotogalerija

Dostopnost