Aktualno

Občni zbor Združenja kmečkih sirarjev Slovenije

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

14.3.2022

V nedeljo, 13. marca, je v Gorenji vasi potekal redni Občni zbor Združenja kmečkih sirarjev Slovenije, na katerem so bili izvoljeni novi organi združenja. Dosedanji predsednik Milan Brence je dobil vnovično podporo članov. Pred Združenjem kmečkih sirarjev Slovenije je pestro in naporno leto, saj je združenju zaupana organizacija mednarodne konference Evropskega združenja kmečkih in obrtniških sirarjev FACE. Združenje bo po dveh letih premora ponovno organiziralo Festival slovenskih sirov, in sicer 4. oktobra 2022 na Brdu pri Kranju. V združenju so tudi zadovoljni, da je priznan status Nevladne organizacije v javnem interesu.

Udeleženci občnega zbora so najprej obiskali hribovsko kmetijo Pr' Leskovc v Stari Oselici pri Sovodnju, na kateri mladi gospodar Jakob Dolinar ob podpori družine predeluje mleko v poltrdi sir in sveže mlečne izdelke. Sledil je uradni del občnega zbora v Sokolskem domu v Gorenji vasi, ki se ga je udeležilo 84 članov in častnih gostov. V Sokolskem domu je prisotne uvodoma pozdravil predsednik združenja Milan Brence, nato sta jih nagovorila še direktor Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Janez Pirc, in Milan Čadež, župan Občine Gorenja vas – Poljane.

V nadaljevanju so bili predstavljeni poročili preteklega leta in načrt dela v letu 2022. Združenje bo letos organizator mednarodne konference Evropskega združenja kmečkih in obrtniških sirarjev (FACE) v Bohinju in 3. Festivala slovenskih sirov na Brdu pri Kranju. Letošnje leto je v Združenju kmečkih sirarjev volilno. Za obdobje prihodnjih štirih let je bil ob soglasni podpori ponovno izvoljen predsednik Milan Brence. Prav tako so bili izvoljeni člani upravnega odbora in drugih organov združenja.

Združenje je v nenehnem stiku tudi s stroko, tesno sodeluje s KGZS - Zavodom Ptuj, na občnem zboru pa je dr. Petra Mohar Lorbeg predstavila raziskave Inštituta za mlekarstvo in probiotike, podjetje Filtris pa je predstavilo sisteme prostorske filtracije. Združenje kmečkih sirarjev Slovenije in Inštitut za mlekarstvo in probiotike sta postavila temelje za tesno sodelovanje na področju razvoja kmečkega sirarstva.

Fotogalerija

	Vir fotografij: Združenje kmečkih sirarjev Slovenije. Foto: Tatjana Čop
Dostopnost