Aktualno

Razmere ob neurju v občini

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

4.8.2023

Močno deževje, ki je državo od zahoda zajelo včeraj zvečer, je močno prizadelo tudi območje občine Gorenja vas - Poljane. Ekipe vseh sedmih gasilskih društev v občini so bile aktivirane že ponoči, občinski štab Civilne zaščite pa vzpostavljen okrog pol pete ure zjutraj. Na terenu je več kot 150 gasilcev s pogodbeniki z razpoložljivo gradbeno mehanizacijo, ki čistijo ceste in pomagajo pri sanacijah številnih plazov.

Prvi najmočnejši nalivi so območje celotne občine zajeli zjutraj in povzročili poplavljanje stanovanjskih hiš in drugih poslopij, sprožili so se številni plazovi, ki ogrožajo hiše in ceste na območju cele občine. Odrejene so bile evakuacije treh družin. Še vedno je zaprta regionalna cesta skozi Poljansko dolino, od Škofje Loke do Žirov, neprevozna je cesta s Trebije proti Cerknemu. Narasla reka je odnesla most na Volči, zato je neprevozen odsek ceste Volča–Podobeno proti Javorjam. Na občini so URSZR zaprosili za postavitev pontonskega mostu v prihodnjih dneh. Zaradi plazov in podrtega drevja so neprevozne tudi druge lokalne ceste, kar nekaj odjemalcev je brez električne energije, prekinjene so telefonske in internetne povezave, ki še vedno ne delujejo optimalno. Vodo na vseh javnih vodovodih je treba do nadaljnjega prekuhavati. Zaprti so vrtci, pošta, trgovine in podjetja, ambulante v zdravstvenem domu v Gorenji vasi ne delujejo. V nujnih zdravstvenih primerih naj se občani obrnejo na telefonsko številko 112.

Reka Sora je po dopoldanskem visokem vodostaju upadla, vendar razmere ostajajo resne, saj še vedno dežuje. Zaradi številnih intervencij gasilci in drugi, ki pomagajo pri reševanju trenutno najbolj urgentnih situacij, ne morejo takoj posredovati, zato pozivamo k strpnosti. Svetujemo, da se občani ne odpravljajo od doma, posebej pazljivo naj spremljajo stanje na plazovitih območjih. Priporočljivo je, da se ne zadržujejo v bližini vodotokov, pazijo naj na svojo varnost in varnost bližnjih ter spremljajo vremenske razmere. Obvestila štaba so objavljena tudi na FB profilu CZ Občine Gorenja vas - Poljane ter na Radiu Sora. V nujnih primerih je na voljo telefonska številka 04 51 83 117, če ta zaradi slabih telefonskih povezav ni dosegljiva, pa se obrnite na številko 112.

Fotogalerija

Dostopnost