Aktualno

Ptičja gripa - sporočilo za javnost

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

28.2.2023

Pri ptičji gripi nujna velika pozornost in dosledno upoštevanje preventivnih ukrepov

Pretekli petek, 24. 2. 2023, je bil na podlagi kliničnih znakov in pozitivnega izvida laboratorijskih preiskav potrjen primer HPAI na območju občine Cerklje na Gorenjskem - v naselju Zalog pri Cerkljah pri registriranem rejcu z okoli 1000 nesnicami v prosti reji, ki opravlja gospodarsko dejavnost. Gre za prvi letošnji potrjen izbruh HPAI podtipa H5N1 pri perutnini. Državno središče za nadzor bolezni (DSNB) je zaradi pojava bolezni pri perutnini določilo območje z omejitvami (zaščitno in ogroženo območje) ter ukrepe, ki se izvajajo na tem območju.

Direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin dr. Branko Podpečan je včeraj podrobneje predstavil primer potrjene visoko patogene ptičje gripe pri perutnini (HPAI) na Gorenjskem ter ukrepe za preprečitev širjenja te bolezni. Dr. Podpečan je izpostavil nujnost doslednega upoštevanja preventivnih ukrepov s strani rejcev.

UVHVVR vse rejce poziva k doslednemu izvajanju ukrepov na območju z omejitvami. Prav tako vse ostale poziva k pozornemu opazovanju. V primeru suma na pojav bolezni je potrebno takoj prijaviti najbližji veterinarski organizaciji ali Območnemu uradu UVHVVR .

Podrobnejše informacije in ukrepi za preprečevanje okužbe so dostopne na posebni spletni strani o ptičji gripi.

Dostopnost