Aktualno

Zeleni dan Poljanske doline

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

30.9.2021

Zavod Poljanska dolina je v sodelovanju z Občino Gorenja vas - Poljane včeraj organiziral prvi Zeleni dan Poljanske doline. Dogodek s katerim smo želeli udeležencem ter širši javnosti predstaviti prednosti in zaveze zlatega znaka zelene sheme slovenskega turizma, ki smo ga prejeli v letošnjem letu, je odlično uspel.

V prvem delu so udeležnci prisluhnli trem predavanjem - Maša Klemenčič je spregovorila o turizmu za vključujočo rast, Tomaž Trobiš o pomenu energetske učinkovitosti v turističnih podjetjih, Jernej Demšar pa o novi kolesarski poti Hidden hills trail. Sklopu predavanj je v drugem delu sledila okrogla miza o kulinariki Poljanske doline - s ključnim vprašanjem kako naprej.

Osrednji dogodek – okrogla miza 'Kulinarika Poljanske doline – kako naprej?' – je gostila pomembna slovenska imena na kulinaričnem področju. Janez Bogataj, slovenski etnolog, Franc Jezeršek iz Hiše kulinarike Jezeršek, Jože Zalar z Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled ter Pavle Hafner, raziskovalec kulinarike Poljanske doline, so s svojim strokovnim znanjem in dolgoletnimi izkušnjami začrtali smernice za pripravo in nadgradnjo celotne kulinarične ponudbe v Poljanski dolini. Maša Klemenčič, predstavnica Slovenske turistične organizacije in Tomaž Trobiš, direktor Zavoda Poljanska dolina, pa sta s pogledom na kulinariko še z drugih zornih kotov – razvoja turizma in vključenosti lokalnega turističnega gospodarstva -  pripomogla k celostnemu pogledu na tematiko. 

Receptov, značilnih za Poljansko dolino in Škofjeloško je veliko in skrbno so zbrani v knjigi Ta dobra stara kuha avtorja Pavleta Hafnerja. Vendar pa prav drobnjakovi štruklji, še posebej tisti ˝na župi˝, poosebljajo tisto, po čemer so znani Poljanci – toplino, domačnost, tradicijo. Jed, ki nikogar ne pusti ravnodušnega je zato tako po mnenju prisotnih strokovnjakov kakor tudi ostalih prisotnih potrebno razviti v vodilni (turistični) produkt, po katerem bo v prihodnosti prepoznana Poljanska dolina.

Vsaka nova pot se začne s prvim korakom – in prav to vlogo je prevzel Zeleni dan Poljanske doline. Z usmerjenim delom in sodelovanjem lokalnih proizvajalcev ter ponudnikov pa Poljanska dolina začenja s pisanjem nove zgodbe o ljubezni, ki gre – skozi želodec.

Video

Zeleni dan Poljanske doline

Dostopnost