Aktualno

Pokop okostij naših prednikov

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

20.5.2023

V petek, 19. maja 2023, je na pokopališču v Poljanah potekal slavnosten pokop okostij, ki so bila izkopana v sklopu arheoloških raziskav na arheološkem najdišču Sv. Martina v Poljanah (EŠD 29838) in bodo sedaj počivala na pokopališču v Poljanah.

V začetku slavnostnega pogreba je navzoče nagovoril župan Milan Čadež, ki je na kratko opisal potek arheoloških raziskav. Skozi raziskave se je izkazalo, da arheološko najdišče obsega bogate arhitekturne ostaline cerkva in pokopaliških zidov iz obdobja romanike, gotike in baroka. Poudaril je, da temelje arheoloških najdb sedaj pokriva streha, ki služi kot začasna zaščita arheološkega najdišča, cilj pa je razviti idejo oz. projekt, kako tako pomembno arheološko najdišče predstaviti in omogočiti vpogled tudi širši javnosti.

Pietetni dogodek je organiziral poljanski župnik gospod msgr. dr. Jože Plut Šorc, slovesen pogreb pa je v nadaljevanju vodil ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore, ki je navzoče nagovoril, da je nanje ponosen: »Ponovni pokop vaših prednikov, ki so jih skozi stoletja pokopavali okrog cerkva v Poljanah, je znamenje, da je v vas življenje. S tem pietetnim dejanjem ste poskrbeli, da vaši predniki ne bodo izločeni iz vašega občestva. Želim si, da bi se za ta dogodek razvedelo, da bi tudi naš narod prišel do spoznanja, da moramo sprejeti vse svoje pokojne in jim dati prostor v svoji sredi. Sicer ne bomo imeli življenja«.

Fotogalerija

Pokop okostij naših prednikov v Poljanah nad Škofjo Loko. Foto: arhiv občine
Dostopnost