Aktualno

Pohod po poti Cvetje v jeseni uspel

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

28.8.2017

Pohod na lepo sončno nedeljo s prek 300 udeleženci je čudovito uspel.

Lepa in sončna nedelja je privabila prek 300 pohodnikov iz cele Slovenije, ki so se včeraj podali na sicer lahko, a dolgo pohodno pot »Cvetje v jeseni« iz Poljan na Blegoš. Tudi ta pohod je bil v sklopu dogodkov ob praznovanju stoletnice najbolj brane, gledane in uprizorjene slovenske povesti »Cvetje v jeseni«. Na Občini Gorenja vas-Poljane so se z županovo projektno skupino potrudili, da pot vodi natančno po isti poti, kot sta jo v povesti prehodila Meta in Janez.

Pred pohodom je bila v Poljanah najprej krajša slovesnost, kateri je sledi prvi igran prizor v izvedbi članov KD dr. Ivan Tavčar iz Poljan. Pohodniki so se podali na pot proti Volči in naprej proti Lovskemu Brdu, kjer so srečali Luco, ki je žalovala za možem in pripovedovala o svojem težkem življenju. Pred Malenskim Vrhom, na Poklonu, se je Kosmov Janez pred odhodom v Ljubljano poslovil od Mete, nato pa je pohodnike pot vodila pod Goro proti Jelovem Brdu - Gorenji Žetini, kjer so bili priča prerekanju med hlapcem Danijelom in deklo Lizo. Pot jih je v senci skozi gozd vodila na trate pod Koprivnikom in naprej do Črnega kala, kjer je bila prikazana igrica žiberdej med Meto in Janezom. Pohodniki so naprej krenili po poti za Blegošem preko Ajdove rebri na ravnico pod vrhom, kjer je bil odigran zadnji prizor, v katerem Meti od prevelike sreče ob novici, da se z Janezom vzamete, odpove srce.
Pohodniki so pot prehodili v slabih šestih urah in se zelo zadovoljni vračali na Črni kal, kjer jih je čakal organiziran prevoz do izhodišča v Poljanah.
Pohodna pot »Cvetje v jeseni« je dobro označena, za markacijo so izbrali jesensko cvetje, ki ga opisuje pisatelj v povesti, in sicer močvirno samoperko ali v Poljanski dolini imenovano Kristusovo srajčko. Velika informativna tabla z zemljevidom in vsemi potrebnimi podatki je postavljena v Poljanah, ob poti pa so tudi tematske table z odlomki iz povesti.

Fotogalerija

Dostopnost