Aktualno

Podpisan protokol za 4. razvojno os

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

13.1.2021

Župan občine Gorenja vas – Poljane Milan Čadež in župan občine Cerkno Gašper Uršič sta danes z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem podpisala Protokol o gradnji 4. razvojne osi med Cerknom in Poljansko dolino.

Protokol je bil podpisan na pobudo obeh občin, ki sta uspešno poenotili stališče glede umeščanja trase ceste med Cerknom in Hotavljami po južni varianti preko Sovodnja s tunelom pod Kladjem in ministru podala pobudo za pospešitev priprave dokumentacije za gradnjo.

Protokol predvideva izdelavo Državnega prostorskega načrta (DPN), ki bo natančneje določil umeščanje trase ter omogočil predčasno gradnjo odsekov, na katerih bo izvedena zgolj modernizacija obstoječih cestnih odsekov. Aktivnosti priprave DPN bodo stekle nemudoma, protokol pa predvideva 14 korakov, v okviru katerih je javna razgrnitev DPN predvidena v drugi polovici leta 2022.

Tako oba župana, kot tudi minister Jernej Vrtovec so izpostavil zgodovinski pomen podpisanega protokola, saj so v letu 2006 začeti postopki za gradnjo 4. razvojne osi povsem zamrli, enotno stališče obeh občin pa je odprlo vrata pohitritvi priprave dokumentacije, kar aktivno podpira tudi ministrstvo.

Nova cesta na trasi 4. razvojne osi pomeni bistveno izboljšanje prometne povezanosti severne Primorske z Gorenjsko in osrednjo Slovenijo, kar ima velik pomen za ohranjanje poseljenosti tega dela Slovenije, boljše pogoje za gospodarske družbe zaradi skrajšanja potovalnih časov in višjo kvaliteto življenja lokalnega prebivalstva.

Fotogalerija

Foto: Elizabeta Rakovec
Župan občine Cerkno Gašper Uršič in župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež. Foto: Elizabeta Rakovec
Foto: Elizabeta Rakovec
Foto: Elizabeta Rakovec
Dostopnost