Aktualno

Podelitev priznanj občine za leto 2022

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

26.11.2022

V soboto, 26. novembra 2022, smo v Sokolskem domu v Gorenji vasi počastili praznik Občine Gorenja vas - Poljane in podelili občinska priznanja za leto 2022.

Začeli smo z odlomkom iz igre Medrug Polanci Andreja Šubica v izvedbi KD dr. Ivan Tavčar Poljane. Pogovor med Ivanom Tavčarjem in sosedom Jurijem Šubicem nam je razkril živahnost in ustvarjalnost teh krajev konec 19. stoletja ter vpetost naših prednikov ne le v življenje naših krajev, temveč tudi Evrope in sveta.

Uradni del prireditve smo začeli z Zdravljico, ki jo je zapela Marija Prebil. Sledil je slavnostni nagovor župana Milana Čadeža, ki je poudaril predvsem izstopajoče dosežke letošnjih nagrajencev. S svojim delovanjem pomembno pripomorejo k boljšemu življenju in prepoznavnosti občine, tako kot so k temu pripomogli že naši predniki, med katerimi je bil tudi dr. Ivan Tavčar. Z velikim veseljem je naznanil, da je Ministrstvo za kulturo prejšnji teden leto 2023, ko mineva 100 let od pisateljeve smrti, razglasilo za Tavčarjevo leto, v katerem se bo zvrstilo več različnih dogodkov in prireditev. Med drugim si bodo prizadevali, da bi na binkoštno nedeljo, ko bo minilo tudi 100 let od izgradnje in slovesnega odprtja Sokolskega doma v Gorenji vasi, poimenovanega po dr. Tavčarju, v kraju organizirali dogodek državnih razsežnosti.

Za tem pa se je pričel najslovesnejši del večera, podelitev letošnjih občinskih priznanj. Plaketo občine za uspešno in pestro učno-vzgojno delo ter povezanost s krajem v preteklih 50. letih je za Osnovno šolo Ivana Tavčarja Gorenja vas prevzel ravnatelj šole g. Izidor Selak, plaketo občine ob 100-letnici delovanja društva na športnem in družbenem področju je za Športno društvo Partizan Gorenja vas prevzela predsednica društva ga. Špela Knafelj Borovič, srebrno priznanje občine za 40-letno ohranjanje plesne kulturne dediščine je za Folklorno skupino turističnega društva Sovodenj prevzela strokovna vodja skupine gospa Majda Strel, bronatsto priznanje za pomemben prispevek k razvoju športa v Poljanah pa je prejel Gašper Debeljak.

Priznanje župana Občine Gorenja vas - Poljane pa sta prejela Olga in Janez Šubic, za ohranjanje in izviren prikaz starih običajev in rokodelstva.

Kulturni program so s tremi glasbenimi točkami popestrili učenci in učitelji Glasbene šole Škofja Loka. Najprej se je s flavto predstavila Janja Bonča, ki jo je na clavinovi spremljala prof. Jasna Jan Sešek, ki je pri naslednji glasbeni točki spremljala tudi Veroniko Pisk s klarinetom. Prireditev so zaključila dekleta s citrami, in sicer Erika in Ester Demšar, Maruša Frelih, Asja Stanonik ter Tinkara Tušek skupaj z mentorico Damjano Praprotnik.

Po slavnostni podelitvi letošnjih občinskih priznanj smo si lahko ogledali tudi razstavo, ki so jo pripravili člani KD dr. Ivan Tavčar Poljane, na njej pa je bil izbor del 11 najboljših poljanskih umetnikov.

Fotogalerija

Milan Čadež, župan. Foto: Vito Debelak
Odlomek iz igre Medrug Polanci Andreja Šubica v izvedbi KD dr. Ivan Tavčar Poljane. Foto: Vito Debelak
Odlomek iz igre Medrug Polanci Andreja Šubica v izvedbi KD dr. Ivan Tavčar Poljane.  Foto: Vito Debelak
Zdravljico je zapela Marija Prebil. Foto: Vito Debelak
Izidor Selak, ravnatelj OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas. Foto: Vito Debelak
Špela Knafelj Borovič, predsednica ŠD Partizan. Foto: Vito Debelak
Majda Strel, strokovna vodja Folklorne skupine turističnega društva Sovodenj. Foto: Vito Debelak
Gašper Debeljak. Foto: Vito Debelak
Janez in Olga Šubic. Foto: Vito Debelak
Erika in Ester Demšar, Maruša Frelih, Asja Stanonik ter Tinkara Tušek s citrami, skupaj z mentorico Damjano Praprotnik. Foto: Vito Debelak
Veroniko Pisk s klarinetom, na clavinovi jo spremljala prof. Jasna Jan Sešek. Foto: Vito Debelak
Janja Bonča s flavto. Foto: Vito Debelak
Dostopnost