Aktualno

Obisk švicarskega veleposlanika

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

11.3.2013

7. 3. 2013 so nas v okviru projekta REAAL obiskali švicarski veleposlanik Robert Reich, predstavnik švicarske vlade Patrick Laederach in Darja Remsko iz MGRT. Ogledali so si izvedno investicijo v obnovljive vire energije (prenovljeno kotlovnico na biomaso, sončno elektrarno, novo stavbno pohištvo) na OŠ Poljane in bili z izvedenim zelo zadovoljni.

Projekt je delno sofinanciran s strani Švicarskega prispevka (85% upravičenih stroškov); slovensko-švicarski program sodelovanja za zmanjševanje gospodarskih in socialnih razlik.

Obnovljivi viri energije projekt REAAL – EU

Občina Gorenja vas – Poljane je pristopila v skupni projekt Regionalne razvojne agencije BSC Kranj  in 5 gorenjskih občin za energetsko obnovo objektov. OŠ Poljane je preko projekta REAAL energetsko obnovljena, saj je nameščen kotel na biomaso, s katerim bo ogrevanje na fosilna goriva zamenjala okolju prijazna energija. Za ogrevanje sanitarne vode sta  nameščeni  toplotni črpalki zrak-voda. Zamenjani so bili dotrajani radiatorji, prav tako se je saniralo dotrajano stavbno pohištvo.

Izvedena je bila tudi fotonapetostna elektrarna, moči 21 kWp, ki je bila 26. oktobra 2012 priključena  v omrežje.

Projekt je zanimiv tudi v izobraževalnem namenu, saj  naj bi učenci preko zaslona spremljali, koliko energije dnevno,  mesečno oz. letno pridobimo s pomočjo sončne elektrarne na strehi.

Tekom projekta so je pokazala potreba po dodatnih in več delih kot smiselna za dokončanje projekta. S strani Swiss Contribution so bila odobrena dodatna sofinancerska sredstva za našo občino v višini 126.666,00 evrov, zato je bil po dolgotrajnih pogajanjih dne 21.12.2012 podpisan aneks za dodatna in več dela na objektu, ki se nanašajo na obnovo dodatnega stavbnega pohištva v skupni višini 131.166,12 evrov z DDV.  

Skupna vrednost izvedbe vseh gradbeno obrtniških in inštalacijskih del tako znaša 525.747,72 evrov.

Na OŠ Poljane računajo, da bodo s tem projektom zmanjšali stroške ogrevanja, ki bi s sedanjih 40 tisoč evrov padli za več kot polovico.

Fotogalerija

Dostopnost