Aktualno

Obisk ministrice in predsednika državnega sveta

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

7.8.2023

Občino Gorenja vas - Poljane sta danes obiskala ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek in predsednik Državnega sveta g. Marko Lotrič.

Župan Milan Čadež je izpostavil poškodovanost predvsem regionalne ceste Trebija - Sovodenj na 600 m spodnjem odseku ter regionalne ceste Gorenja vas - Todraž, kjer sta dva mostova neustrezna in močno v poplavah prizadeta ter na redno vzdrževanje državne ceste infrastrukture. Zavzel se je tudi za prestavitev domačije v Todražu, ki je bila v neurju popolnoma poškodovana in ob večjih poplavah vedno poplavljeni kletni prostori hiše in hleva.

Ministrica je izpostavila, da bo glede na obseg škode po državi potrebno zelo jasno določiti prioritete sanacij in zanje zagotoviti sredstva, in sicer v več korakih, najprej za izvedbo interventnih ukrepov, nato za trajno sanacijo po poplavah, sledila izvedba rednih projektov.

Predsednik Državnega sveta je podprl predlog župana, da je potrebno zagotoviti bistveno boljše čiščenje suhih zadrževalnikov in pri tem podal predlog, da bi vzdrževanje prevzele občine ob pogoju zagotovitve državnih sredstev. Menil je še, da bi k zmanjševanju poplavne škode prispevalo tudi izboljšanje gozdnega reda.

Sklepno je župan pozval, da je potrebno čim prej pripraviti in sprejeti državni sanacijski načrt saj se brez njega sanacija ne more pričeti, naše območje pa jo, glede na katastrofalno ujmo, nujno in hitro potrebuje. 

Ministrica in predsednik sta si ogledala tudi stanje razmer v občini po nedavnem neurju. Vlada bo imela danes izredno sejo, kjer bodo obravnavali kako čim hitreje zagotoviti sredstva občinam, ki so bile v tej ujmi prizadeta.

Fotogalerija

Dostopnost