Aktualno

Ob Tavčarjevem portretu kustosinji za en dan Milena Zupančič in dr. Urška Perenič

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

23.5.2023

V stalni zbirki Narodne galerije je imeniten portret Dr. Ivana Tavčarja, ki ga je leta 1885 ustvaril slikar Jurij Šubic. Minuli četrtek pa se je ob tem portretu zbrala skupina obiskovalcev, ki so se skupaj z igralko Mileno Zupančič in dr. Urško Perenič ob vseslovenskem Tavčarjevem letu tudi na ta način spomnili na našega rojaka. Kot vemo je Milena Zupančič ambasadorka Tavčarjevega leta, literarna zgodovinarka dr. Urška Perenič pa je predsednica programskega odbora vseslovenskega Tavčarjevega leta in hkrati pripravlja novo knjigo o Ivanu Tavčarju, ki bo nosila naslov Na valovih življenja.

Dogodek je bil del projekta Kustos za en dan, to so tradicionalni družabni večeri v Narodni galeriji v Ljubljani, ko obiskovalci spoznavajo umetnost in galerijske umetnine. Druženja, ki potekajo pod vodstvom kustosov, animatorjev in gostujočih strokovnjakov ob četrtkih - od tod tudi njihovo poimenovanje Četrtkovanje -, so postala zelo priljubljena.

S ciklom vodstev Kustos za en dan Narodna galerija že od leta 2016 odpira vrata drugačnim pogledom, povezuje različna znanja in zvrsti umetnosti, odkriva zgodbe za umetninami, pri vsem tem pa je najpomembnejši osebni pečat, ki ga z obiskovalci v prijetnem vzdušju deli izbrana znana osebnost. Milena Zupančič in dr. Urška Perenič sta s svojim poznavanjem Tavčarja in siceršnjim nastopom vse obiskovalce navdušili.

Prvi kustos za en dan je bil Prešernov nagrajenec, dramatik in pisatelj Tone Partljič, za njim pa se je zvrstilo še več deset drugih znanih osebnosti iz slovenske kulture in javnega življenja, med drugimi Aleš Berger, Aleš Šteger, Boris Cavazza, Ivo Svetina, Aljoša Bagola, Dragan Živadinov, Hana Stupica, če naštejemo le nekaj od teh.

Fotografije: Živa Rogelj

Fotogalerija

Dostopnost