Aktualno

Ob občinskem prazniku

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

23.11.2020

Spoštovane občanke in občani!

Letošnje leto si bomo posebej zapomnili po zdravstveni plati, po novi bolezni, ki je v svetu prekrižala veliko načrtov. Pri nas na občini nam je šlo pri projektih vse po načrtih oziroma smo dosegli več, kot smo načrtovali pred letom dni. Težave pa spremljajo naše javne zavode, ki jih mi tudi sofinanciramo, predvsem šole in vrtce, saj prav oboleli kadri predstavljajo težavo, ki jo je težko nadomestiti. Letos se še prav posebej izkazuje, kako je bilo pomembno, da smo v preteklih letih veliko truda in energije vlagali v razvoj zdravstva v naši občini. Danes smo res lahko zadovoljni in še se trudimo pripeljati v našo zdravstveno postajo dodatne storitve. Zdravstvene prostore tudi obnavljamo in jih prilagajamo, tako da bi ponudili najboljše pogoje za delo našim zdravnikom in ustrezno dostopnost za obiskovalce.
Pri projektih bi v ospredje postavil velike naložbe v prihodnost. Pred letom dni smo v Poljanah začeli projekt poplavne ureditve, danes imamo dve tretjini del pod streho in sprememba v okolju je zelo vidna. Nadaljevali in zaključili smo obnovo ter energetsko sanacijo Podružnične šole na Sovodnju, za predšolsko vzgojo pa smo zgradili še novo zunanjo teraso in postavili drog s slovensko zastavo. Na Visoškem dvorcu smo prekrili streho, trajno uredili tla v pritličju in obnovili fasado. Tako smo vse pripravili do odprtja kavarne v maju, jeseni smo pa ponudili dobrote iz naše doline – buhteljne, ocvirkovco in drobnjakovo potico, zraven pa terjak in zeliščni čaj, skuhan iznad ognja črne kuhinje. Pristopili smo k projektu Zelena destinacija, tu pričakujemo še boljšo prepoznavnost, povezovanje z lokalnimi ponudniki in zasnovo lastnega kodeksa za turistično gospodarstvo in vodnike.
V pomladanskem koronačasu smo podpisali pogodbo za gradnjo novega Vrtca Agata v Poljanah in adaptacijo šolske kuhinje. Kmalu po prekinitvi pouka v šolah smo dela začeli in sredi septembra v celoti prenovljeno in razširjeno kuhinjo že predali namenu. Ob koncu šolskega leta smo začeli še gradnjo objekta in načrtujemo, da bo še letos pod streho. Urejanje prostora v smeri razvoja procesiramo stalno, tako bo tudi v prihodnjem letu sprejet nov občinski prostorski načrt. Na Trebiji ob Sori smo odkupili priobalno zemljišče ter uredili brežino in okolico, tako je nastalo lepo novo naravno kopališče. Čez leto smo uredili tudi cesto Trebija–Ermanovec na odseku Burnik–Mežnar. Že lani konec leta smo zaključili ureditev ceste v Javorje in podpisali še dve pogodbi z nepovratnimi sredstvi za nadaljevanje sanacije plazov proti Žetini, ki bo ob ugodnih pogojih zaključena do konca letošnjega leta. Obnovili smo še 22 cestnih odsekov v skupni dolžini skoraj pet kilometrov, med drugim cesto Vinharje in odsek Hotavlje, kjer smo rekonstruirali križišče in uredili še hodnike za pešce.
Na javni razpis pristojnega ministrstva za sofinanciranje izvajanja dnevnih oblik varstva in začasnih namestitev za starejše smo za prenovo prijavili Staro šolo v Gorenji vasi skupaj s CSS Škofja Loka. Septembra smo prejeli obvestilo, da smo bili zelo uspešni na razpisu. V teh dneh smo prejeli tudi že podpisano pogodbo, kar pomeni, da bomo sredi prihodnjega leta začeli adaptacijo objekta. Ta bo trajala dobro poldrugo leto in potem bomo tudi v naši občini imeli Hišo generacij. Pristopili smo tudi k projektu Prostofer, ki ponuja brezplačne prevoze za starejše, za ta namen imamo tudi že nov električni avto in urejeno polnilnico pod Sokolskim domom. Nedaleč stran od tu bomo ponovno postavili Fortunovo brv, konec leta bo pa luč sveta ugledal zbornik Gorenjevaško in Hotaveljsko skozi čas. Na podlagi štiriletnega dela in priprave dokumentacije smo bili prejšnji mesec veseli odločbe o odobritvi evropskih kohezijskih sredstev za gradnjo treh novih sklopov občinskih vodovodov, v Lučinah, dolini Suše in Brda–Hlavče Njive, tako da nam dela na investicijah ne bo zmanjkalo.
Na državnih cestah je veliko pripravljenega. Krožišče v Poljanah je v izgradnji in bo po novem končano v juniju prihodnje leto. Prejšnji teden je bil izbran izvajalec za obnovo ceste proti Sovodnju, izdelan je projekt proti Todražu, za Lučine–Suhi Dol je pripravljen razpis za izvajalca del. Projektiranje poteka za odsek iz Gorenje vasi proti Hotavljam, pripravlja se tudi razpis za izvedbo novega glavnega mostu v Gorenji vasi. Z Občino Cerkno smo poslali pobudo na ministra za infrastrukturo, da sta občini pripravljeni prevzeti aktivno vlogo pri pripravi podrobnega prostorskega načrta za prostorsko ureditev skupnega pomena – izgradnjo 4. razvojne osi. Podobno potezo smo na naši občini pred leti že naredili pri obvoznici Gorenja vas in s tem gradnjo začeli kar nekaj let prej … Spoštovane občanke in spoštovani občani, veliko od naštetega je že izvedeno, veliko smo si izborili projektov in tudi že sredstev za razvoj naših krajev za naslednja leta. Vse to smo in bomo dosegli s skupnim delom, s povezovanjem in zaupanjem ter pravimi sodelavci, ki so sotvorci uspešnih zgodb, najlepša Vam hvala. Zahvaljujem se našemu izvoljenemu poslancu, danes državnem sekretarju v kabinetu predsednika vlade g. Žanu Mahniču za odlično sodelovanje. Dobri in odkriti odnosi so in bodo temelj sodelovanja, mi na tem gradimo in s tem pridejo tudi dobri rezultati. Če povzamem, "ukop je treba držat"!
V teh časih ostanite in bodite zdravi, previdni do sebe ter odgovorni do drugih.
Iskrene čestitke ob prazniku naše občine, posebej še letošnjim občinskim nagrajencem.

Milan čadež, župan

Dostopnost