Aktualno

Nova oznaka visokih voda v občini

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

25.3.2024

Ob svetovnem Dnevu voda, ki ga vsako leto obeležujemo 22. marca, je Razvojna agencija Sora organizirala dogodek Postavitev oznake visokih voda v občini Gorenja vas – Poljane.

»Postavitev oznak visokih voda« je del akcije, ki jo Agencija RS za okolje (ARSO) v sodelovanju s Komisijo za hidrogeografijo Zveze geografov Slovenije izvaja od leta 2014. Osnovni cilj akcije je ozaveščanje in izobraževanje najširše javnosti o visokih vodah, kot periodičnem naravnem pojavu.

V luči lanskoletnih avgustovskih poplav se je ob letošnjem svetovnem dnevu voda, 22. 3. 2024, oznaka visokih voda postavila v občini Gorenja vas – Poljane. Oznako je postavljena na Župnijski cerkvi Svetega Martina v Poljanah nad Škofjo Loko. Oznaka prikazuje najvišji nivo, ki ga je Poljanska Sora dosegla na dan poplav, 4. 8. 2023.

Dogodka se je udeležil župan občine, Milan Čadež, ravnateljica Osnovne šole Poljane, Metka Debeljak, z učitelji geografije in učenci devetih razredov ter župnik gospod Jože Plut.

Milan Čadež, župan občine Gorenja vas – Poljane je predstavil posledice lanskoletnih avgustovskih poplav v občini, ukrepe ob sanaciji poplav, pomen protipoplavnih ukrepov ter izboljšanja sistema opozarjanja po postavitvi radarja na Pasji ravni. Občina se aktivno vključuje v razvojne projekte, ki zadevajo poplavno varnost.

Metka Debeljak, ravnateljica Osnovne šole Poljane je poudarila pomen izobraženja učencev o vodi in poplav v vseh razredih osnovne šole. Na dogodku so aktivno sodelovali tudi učenci.

Mag. Florjana Ulaga in dr. Peter Frantar iz Agencije RS za okolje sta predstavila akcijo »Postavitev oznak visokih voda« in njen vidik sodelovanja z lokalno skupnostjo. Oznaka predstavlja viden opomnik v prostoru, ki je namenjen informiranju in ozaveščanju o moči vode tako lokalni skupnosti kot drugim obiskovalcem.

V Sloveniji je trenutno nameščenih že 70 oznak visokih voda, lokacije so prikazane na Atlasu okolja – razdelek Vode – razdelek Oznake visokih voda.

Gašper Kleč, v. d. direktorja Razvojne agencije Sora, je poudaril pomen ozaveščanja lokalnega prebivalstva o izrednih vremenskih dogodkih, ki so zaradi podnebnih sprememb vedno bolj pogosti in intenzivni, kar je tudi eden izmed ciljev projekta X-RISK-CC. V sklopu projekta, skupaj z Agencijo RS za okolje, proučujejo hudourniške poplave in suše v lokalnem okolju. Pri tem tesno sodelujejo z občinskimi poveljniki Civilne zaščite in drugimi ključnimi deležniki.

Vir: Razvojna agencija Sora

Fotogalerija

Foto: Razvojna agencija Sora
Foto: Razvojna agencija Sora
Foto: Razvojna agencija Sora
Foto: Razvojna agencija Sora
Dostopnost