Aktualno

Večino težav po občini zasilno odpravljenih

Za uporabo socialnih vtičnikov kot so Like, Share in Follow gumbi omogoči zunanje piškotke

5.8.2023

V Gorenji vasi so se ob koncu drugega dne intervencije sestali člani štaba Civilne zaščite ter predstavniki vseh sedmih občinskih gasilskih društev.

Na območjih gasilskih društev Sovodenj, Lučine, Javorje, Trebija in Hotavlje so se gasilci uspeli prebiti do skoraj vseh domačij ter pomagali vzpostavljati zasilne cestne povezave. Jutri bodo tako člani teh društev pomagali gasilskima društvoma v Poljanah in Gorenji vasi, ki bosta nadaljevali s sanacijo najbolj prizadetih delov obeh območij.

V Poljanah ostajajo jutri na deloviščih na regionalni cesti pri »podpečinskem ovinku« pri Poljanah, v Žabji vasi ter v Srednji vasi, kjer bodo pomagali pri reševanju plazu na regionalni cesti pri Čudetu. Zaprte ostajajo ceste Poljane–Delnice (zaradi porušenega mostu) in naprej proti Javorjam, Srednja vas–Dolenja/Gorenja Brda, Poljane–Žabja vas in Poljane–Smoldno. V Gorenji vasi se bo nadaljevalo z delom na vseh deloviščih, največji ostajata območje Poljanske ceste, na katero je z Blegoške ulice deroča voda nanesla material in zalila stanovanjske hiše ter območje domačij na Poti na Pretovč. Danes so gasilci skupaj z zaposlenimi sanirali območje pri Brodarju na Gorenji Dobravi, na Trati »v Grapi«, odpirali so propuste na vseh državnih in občinskih cestah, očistili in uredili prostore vrtca, šole in športne dvorane, ki jih je zalil bližnji potok in nanesel pesek ter drug material.
Zaprta ostaja cesta Gorenja vas–Hlavče Njive.

Jutri bodo gasilci še čistili cestišča in propuste, najbolj kritične odseke pa si je že danes ogledal tudi geolog, zato da bodo lahko na občini čim prej pripravili načrte za sanacijo.

Vodo na vseh javnih vodovodih je do nadaljnjega potrebno pred uživanjem še vedno prekuhavati. Vse občane pozivajo k racionalni porabi vode, saj je raven vode v vodohranih Gorenja vas in Poljane pod kritično mejo, zato lahko pride do izpada vodovodnega omrežja. Izpiranje in čiščenje objektov in dvorišč s pitno vodo je do nadaljnjega strogo prepovedano. Gasilci bodo jutri sicer čistili cestišča, vendar bodo vodo črpali na predhodno določenih mestih, kjer vodooskrba ni ogrožena. 

Kot je povedal poveljnik gasilskega poveljstva Občine Gorenja vas - Poljane Roman Kokalj, je več kot 150 gasilcev v dveh dneh opravilo veliko delo, sploh glede na dejstvo, da se s tovrstno intervencijo v tako velikem obsegu še niso soočali. Župan Milan Čadež pa je izpostavil: »Za nami je preizkušnja, ki je generacije ne pomnijo. V Poljanski dolini so bile pred skoraj sto leti septembra 1926 poplave, v katerih je deroča voda porušila mostove, mline, sprožili so se številni plazovi. Tokrat je bilo še huje kot leta 1926, s tem da je po 100 letih infrastruktura na območju občine bistveno boljša. Ljudje takrat niso imeli tako dobro opremljene in organizirane službe, kot so gasilci. Iskrena hvala v mojem imenu in imenu sodelavcev. Prenesite to zahvalo na svoje fante, ljudje so vam za opravljeno delo hvaležni. Čaka nas še veliko dela, prepričan sem, da bomo to izpeljali, kot smo vedno doslej, tudi leta 2014, ko nas je najprej prizadel žledolom, nato pa še poplave. Stokrat hvala vsem, ki delamo za dobro naših ljudi tudi takrat, ko je najteže.«

Do nadaljnjega še vedno obstaja nevarnost proženja plazov, prav tako sta regionalni cesti Škofja Loka–Žiri in Trebija–Sovodenj prevozni le promet z osebnimi vozili v nujnih primerih. 

Za občane v nujnih primerih ostaja vzpostavljena telefonska številka Civilne zaščite 031 609 227, v primeru nedosegljivosti pa številka 112.

Dostopnost